Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanwinsten

De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Ben je benieuwd naar onze recente aanwinsten?

Archiefcollectie

De collectie van het Letterenhuis is groot - zo'n 3,5 km papier en vele terabytes digitale bestanden. En per jaar komt daar ongeveer honderd meter aan materiaal bij bij, zoals volledige archieven van schrijvers, literaire verenigingen, uitgevers en drukkers. Regelmatig voegen we ook waardevolle losse stukken toe.

Cover van het manuscript van In dien tijd

Een trilogie aan Claus-aanwinsten

Recent verwierf het Letterenhuis drie mooie aanvullingen op het archief van Hugo Claus (1929-2008): twee manuscripten van de roman Omtrent Dedee (1963), een collectie brieven van Julien Weverbergh (1930-2023) aan Claus, en het handschrift ‘In Dien Tijd’, dat verscheen als de bundel Oktober ‘43 (1998).  

Archieven van jeugdauteurs Simoen en Struelens

Het Letterenhuis verwierf onlangs de archieven van jeugdauteurs Jan Simoen (1953-2013) en René Struelens (1928-2003). Beide archieven belichten een rijke schrijverscarrière.

Foto van Felix met de jonge Gommaar

Collecties Felix en Gommaar Timmermans

Letterenhuis verwerft belangrijke archiefstukken

Het Letterenhuis verwerft het integrale archief van Gommaar Timmermans en onmisbare archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans. 

Foto van Jeanne Brabants in de dansstudio

Dansicoon Jeanne Brabants

Letterenhuis verwerft archief

Het Letterenhuis verwelkomt het archief van danseres, choreografe en pedagoge Jeanne Brabants.

Leonard Nolens

Letterenhuis verwerft archief

De dichter Leonard Nolens schenkt een aanzienlijk deel van zijn archief aan het Letterenhuis. Met de verzameling verwerft het Letterenhuis het archief van een van de belangrijkste levende Vlaamse dichters. 

Walter van den Broeck

Literair archief

Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Walter van den Broeck (80). Het archief bevat niet alleen de complete literaire productie van de roman- en toneelschrijver, maar ook heel veel correspondentie.

Januari - september 2021

Geert van Istendael - archief

aanwinst 2021

Recent verwierf het Letterenhuis het archief van Geert van Istendael. In het verleden sprak Van Istendael zich wel eens uit tegen een apart archief voor de Vlaamse literatuur, waarmee hij tegelijk pleitte voor een eengemaakt archief voor alle literatuur in het Nederlands. Toch vindt zijn archief nu onderdak in Antwerpen.

Jeugdliteratuur in het Letterenhuis!

De Jeugdboekenmaand viert in maart 2021 zijn vijftigste verjaardag. Een goede reden voor het Letterenhuis om de jeugdliteratuur in de collectie extra in de verf te zetten. We doen dat met de nieuwste aanwinsten, de archieven die raadpleegbaar zijn in onze databank en in de leeszaal, en met onze publieksactiviteiten.

Aanvulling op het archief van Herman de Coninck

Nieuwe aanwinst

Het Letterenhuis verwerft een cruciale aanvulling op het archief van Herman de Coninck (1944-1997). Het archief bestaat uit manuscripten van zijn gedichten, romanfragmenten en essays, briefwisseling, twee notitieschriftjes uit zijn jonge jaren, foto’s en een vitrinekastje met persoonlijke voorwerpen (een bril, paspoorten, tabak enz.)

Archief van Kristien Hemmerechts

Het archief van Kristien Hemmerechts bevat manuscripten, honderden brieven van bekende schrijvers zoals Leonard Nolens, Patricia De Martelaere, Stefan Hertmans en haar overleden echtgenoot Herman de Coninck, en tal van foto’s.

Het rijke archief van Aster Berkhof

In het Letterenhuis ontdek je het rijke archief van Aster Berkhof, een veelgelezen en belangrijke Vlaamse auteur, die maar liefst 101 romans schreef.

Aanwinsten januari - september 2021

een selectie

Uit Zuurvrij 41 | De aanwinsten van januari tot september 2021 waaronder het archief van dichteres en kunstenares Marleen De Crée, scenario's van de tv-reeks Het verdriet van België naar de roman van Hugo Claus en nog veel meer. 

Oktober - december 2020

De Nwe Tijd - affiches

aanwinst oktober - december 2020

Promotieaffiches voor podiumkunstenvoorstellingen en -festivals vormen een belangrijk aandeel in deze gevarieerde collectie en zorgen voor heel wat kleur in ons depot. De Nwe Tijd fleurde de collectie nog wat extra op.

Alfred Hegenscheidt - manuscript van Rozemonde

aanwinst oktober - december 2020

Eerste blad van het manuscript van het ongepubliceerde toneelstuk Rozemonde van Alfred Hegenscheidt (1866–1964).

Giovanni Baudonck - notitieschriftje

aanwinst oktober - december 2020

In het kader van het Letterenhuisevenement WORDt 2020 schonk acteur, woordkunstenaar en theatermaker Giovanni Baudonck een notitieschriftje aan het Letterenhuis.

Mimi Peetermans- archief met kostuum- en decorontwerpen

aanwinst oktober - december 2020

Mimi Peetermans verzorgde de kostumering en in sommige gevallen ook de scenografie van onnoemelijk veel toneel-, dans- en operaproducties.

Aanwinsten oktober - december 2020

een selectie

Affiches van De Beweeging, Kunstencentrum Monty en de Nwe Tijd, archief van Herman de Coninck en Kristien Hemmerechts. En nog veel meer ...

April - september 2020

Brief van Louis-Paul Boon aan Gaston Durnez

In het archief van Gaston Durnez vind je een brief van Louis-Paul Boon. De brief is kenmerkend voor de goede relaties die Durnez onderhield met zijn grote literaire netwerk.

Het archief van John Bogaerts

John Bogaerts (1940) was van 1961 tot 1986 als kostuum- en decorontwerper verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. 

Het archief van Diane Broeckhoven

In onze archieven vind je een groot deel van het papieren literaire archief van schrijfster en journaliste Diane Broeckhoven.

Portret van Gust Gils door Freddy de Vree

Gust Gils (1924–2002) en Freddy de Vree (1939–2004) behoorden in de jaren vijftig tot de kring van het avant-gardetijdschrift Gard Sivik, dat mede door Gils werd opgericht in het gelijknamige jazzcafé in Antwerpen.

Portret van André De Ridder door Floris Jespers

In ons archief vind je een tekening in viltstift en pen door Floris Jespers (1889–1965) gemaakt ter nagedachtenis van – en eerbetoon aan – de Antwerpse auteur en kunstcriticus André de Ridder (1888–1961).

Aanwinsten april - september 2020

een selectie

De Brakke Hond - Diane Broeckhoven - Tone Brulin - Herman de Coninck - Gaston Durnez en veel meer

Oktober 2019 - maart 2020

Handschrift 'Bij de dikken' van Timmermans

In ons archief vind je het handschrift 'Bij de dikken' van Felix Timmermans. De tekst is een vroege versie van het begin van het tweede hoofdstuk van Timmermans’ 'Pieter Breughel, zoo heb ik u uit uwe werken geroken' (1928).

De surrealistische spelletjes van Gils en Pernath

Schrijvers Gust Gils en Hugues C. Pernath maakten samen zogenaamde 'cadavres exquis', een typische surrealistische schrijftechniek. In het archief van het Letterenhuis vind je heel wat van deze experimentele schrijfsels. 

Archief bij 'De Zwarte fiets' van Patrick Conrad

aanwinst 2019-2020

De theatertekst 'De zwarte fiets' dateert uit Patrick Conrads (1945) vroege adolescentie. Het typoscript, gesitueerd begin jaren zestig, is een werkexemplaar met tal van doorhalingen, correcties en commentaren in diverse handschriften.

Het archief van Bernard Kemp

Hoogleraar en Gezellespecialist Bernard-Frans van Vlierden (1926–1980) is als romanschrijver en criticus beter bekend onder zijn pseudoniem Bernard Kemp.

Aanwinsten oktober 2019 - maart 2020

een selectie

Elisabeth Belpaire - Louis Paul Boon - Cyriel Buysse - Patrick Conrad en veel meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief