Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanwinsten

De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Benieuwd naar een aantal recente aanwinsten?

Archiefcollectie

De collectie van het Letterenhuis is groot - zo'n 3,5 km papier en vele terabytes digitale bestanden. En per jaar komt daar ongeveer honderd meter archief bij: volledige archieven van schrijvers, literaire verenigingen, uitgevers, drukkers en anderen, maar ook losse stukken vinden hun weg naar het Letterenhuis.

Leonard Nolens

Letterenhuis verwerft archief

De dichter Leonard Nolens schenkt een aanzienlijk deel van zijn archief aan het Letterenhuis. Met de verzameling verwerft het Letterenhuis het archief van een van de belangrijkste levende Vlaamse dichters. 

Walter van den Broeck

Literair archief

Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Walter van den Broeck (80). Het archief bevat niet alleen de complete literaire productie van de roman- en toneelschrijver, maar ook heel veel correspondentie.

Theaterarchieven in het Letterenhuis

In september 2021 vindt opnieuw het Theaterfestival plaats in De Singel in Antwerpen. Naar jaarlijkse gewoonte richt het festival tien dagen lang een spot op het unieke Vlaamse theaterlandschap. Ook het Letterenhuis wil in de maand september theater onder de aandacht brengen, aan de hand van het rijke theatererfgoed dat aanwezig is in de collectie.

Archief van DASTheater

Een veertigtal archiefdozen vol met archiefstukken van het theatergezelschap DASTheater kwamen in de richting van het Letterenhuis. Het Gentse gezelschap bestond van 2001 tot 2006. Daarna ging DASTheater over in Compagnie Cecilia.

Januari - september 2021

Geert van Istendael - archief

aanwinst 2021

Recent verwierf het Letterenhuis het archief van Geert van Istendael. In het verleden sprak Van Istendael zich wel eens uit tegen een apart archief voor de Vlaamse literatuur, waarmee hij tegelijk pleitte voor een eengemaakt archief voor alle literatuur in het Nederlands. Toch vindt zijn archief nu onderdak in Antwerpen.

Jeugdliteratuur in het Letterenhuis!

De Jeugdboekenmaand viert in maart 2021 zijn vijftigste verjaardag. Een goede reden voor het Letterenhuis om de jeugdliteratuur in de collectie extra in de verf te zetten. We doen dat met de nieuwste aanwinsten, de archieven die raadpleegbaar zijn in onze databank en in de leeszaal, en met onze publieksactiviteiten.

Aanvulling op het archief van Herman de Coninck

Nieuwe aanwinst

Het Letterenhuis verwerft een cruciale aanvulling op het archief van Herman de Coninck (1944-1997). Het archief bestaat uit manuscripten van zijn gedichten, romanfragmenten en essays, briefwisseling, twee notitieschriftjes uit zijn jonge jaren, foto’s en een vitrinekastje met persoonlijke voorwerpen (een bril, paspoorten, tabak enz.)

Archief van Kristien Hemmerechts

Nieuwe aanwinst

Het Letterenhuis verwelkomt het archief van Kristien Hemmerechts. Het bevat manuscripten, honderden brieven van bekende schrijvers zoals Leonard Nolens, Patricia De Martelaere, Stefan Hertmans en haar overleden echtgenoot Herman de Coninck, en tal van foto’s.

Letterenhuis verwerft archief Aster Berkhof

16.06.2020 | Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Aster Berkhof, die op 18 juni honderd jaar wordt. Het archief bevat manuscripten, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine.

Aanwinsten januari - september 2021

een selectie

Uit Zuurvrij 41 | De aanwinsten van januari tot september 2021 waaronder het archief van dichteres en kunstenares Marleen De Crée, scenario's van de tv-reeks Het verdriet van België naar de roman van Hugo Claus en nog veel meer. 

Oktober - december 2020

De Nwe Tijd - affiches

aanwinst oktober - december 2020

Promotieaffiches voor podiumkunstenvoorstellingen en -festivals vormen een belangrijk aandeel in deze gevarieerde collectie en zorgen voor heel wat kleur in ons depot. De Nwe Tijd fleurde de collectie nog wat extra op.

Alfred Hegenscheidt - manuscript van Rozemonde

aanwinst oktober - december 2020

Eerste blad van het manuscript van het ongepubliceerde toneelstuk Rozemonde van Alfred Hegenscheidt (1866–1964).

Giovanni Baudonck - notitieschriftje

aanwinst oktober - december 2020

In het kader van het Letterenhuisevenement WORDt 2020 schonk acteur, woordkunstenaar en theatermaker Giovanni Baudonck een notitieschriftje aan het Letterenhuis.

Mimi Peetermans- archief met kostuum- en decorontwerpen

aanwinst oktober - december 2020

Mimi Peetermans verzorgde de kostumering en in sommige gevallen ook de scenografie van onnoemelijk veel toneel-, dans- en operaproducties.

Aanwinsten oktober - december 2020

een selectie

Affiches van De Beweeging, Kunstencentrum Monty en de Nwe Tijd, archief van Herman de Coninck en Kristien Hemmerechts. En nog veel meer ...

April - september 2020

Louis-Paul Boon aan Gaston Durnez - brief

aanwinst 2020

De brief is afkomstig uit het onlangs aan het Letterenhuis geschonken archief van Gaston Durnez en is kenmerkend voor de goede relaties die Durnez onderhield met zijn grote literaire netwerk.

John Bogaerts - archief

aanwinst 2020

John Bogaerts (1940) was van 1961 tot 1986 als kostuum- en decorontwerper verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen en verzorgde daarnaast in diezelfde periode de scenografie van producties bij onder meer het Ballet van Vlaanderen en de eveneens in Antwerpen gevestigde theatergezelschappen Raamtheater en Fakkeltheater.

Diane Broeckhoven - archief

aanwinst 2020

In 2017 schonk schrijfster en journaliste Diane Broeckhoven al een groot deel van haar papieren literaire archief aan het Letterenhuis. In 2020 vulde zij deze schenking aan met een tweede deel.

Portret van Gust Gils door Freddy de Vree

aanwinst 2020

Gust Gils (1924–2002) en Freddy de Vree (1939–2004) behoorden in de jaren vijftig tot de kring van het avant-gardetijdschrift Gard Sivik, dat mede door Gils werd opgericht in het gelijknamige jazzcafé in Antwerpen.

Portret van André De Ridder door Floris Jespers

aanwinst 2020

Tekening in viltstift en pen door Floris Jespers (1889–1965) gemaakt ter nagedachtenis van – en eerbetoon aan – de Antwerpse auteur en kunstcriticus André de Ridder (1888–1961).

Aanwinsten april - september 2020

een selectie

De Brakke Hond - Diane Broeckhoven - Tone Brulin - Herman de Coninck - Gaston Durnez en veel meer

Oktober 2019 - maart 2020

Felix Timmermans - handschrift 'Bij de dikken'

aanwinst 2019-2020

De tekst is een vroege versie van het begin van het tweede hoofdstuk van Timmermans’ 'Pieter Breughel, zoo heb ik u uit uwe werken geroken' (1928).

Gust Gils en Hugues C. Pernath - handschrift Surrealistische spelletjes

aanwinst 2019-2020

Het handschrift is niet gedateerd, maar het is aannemelijk dat deze zogenaamde 'cadavres exquis', een typische surrealistische schrijftechniek, gemaakt zijn in de jaren waarin beide schrijvers redactielid waren van het tijdschrift 'Gard Sivik' (1955-61).

Patrick Conrad - archief bij 'De Zwarte fiets'

aanwinst 2019-2020

De theatertekst De zwarte fiets dateert uit Patrick Conrads (1945) vroege adolescentie. Het typoscript, gesitueerd begin jaren zestig, is een werkexemplaar met tal van doorhalingen, correcties en commentaren in diverse handschriften.

Bernard Kemp - archief

aanwinst 2019-2020

De hoogleraar en Gezellespecialist Bernard-Frans van Vlierden (1926–1980) is vermoedelijk beter bekend als de romanschrijver en criticus die hij ook was, onder het pseudoniem Bernard Kemp.

Aanwinsten oktober 2019 - maart 2020

een selectie

Elisabeth Belpaire - Louis Paul Boon - Cyriel Buysse - Patrick Conrad en veel meer

April - september 2019

Marie-Elisabeth Belpaire - fonds erven Belpaire Teichmann

aanwinst 2019

De schenking van het Fonds erven Belpaire Teichmann bestaat uit 49 archiefdozen (ca. tien strekkende meter) met daarin boeken, getuigschriften, documentatie, knipsels, brieven, handschriften en foto's. Het zijn deelarchieven van Marie-Elisabeth Belpaire, Constance Teichmann, Betsy Belpaire-Teichmann en kleinere deelarchieven van Antoine Belpaire, Théodore Teichmann en enkele anderen.

Jef Lambrecht - archief

aanwinst 2019

Jef Lambrecht (1948–2016), vooral bekend als journalist bij de VRT-radio en gespecialiseerd in het Midden-Oosten, was ook beeldend kunstenaar en dichter. Dat laatste is zichtbaar in Lambrechts archief dat onlangs aan het Letterenhuis werd geschonken.

Hugo Raes - audiovisueel archief

Aanwinst 2019

In het recent verworden audiovisuele archief van Hugo Raes (1920-2013) zijn sporen te vinden van de inhuldigingsavond van het huisje van Jürgen Hillner, een belangrijk vertaler van Nederlandstalige teksten naar het Duits.

Koen Peeters - archief bij 'De Mensengenezer'

aanwinst 2019

Tijdens het Letterenhuisfestival op 8 mei 2019 verraste auteur Koen Peeters de directeur van het Letterenhuis met de overhandiging van een stapel A4-tjes van zo’n 25 centimeter hoog: acht à negen door Peeters met de hand gecorrigeerde typoscripten van zijn roman ‘De mensengenezer‘ in diverse stadia van ontwikkeling.

Aanwinsten april - september 2019

een selectie

Jef Lambrecht - Gerard Walschap - Koen Peeters - Luuk Gruwez en vele anderen

Oktober 2018 - maart 2019

Hendrik Conscience - brief aan Carl B. Lorck

aanwinst 2018-2019

Ook Conscience werd wel eens misleid en afgezet. Hij doet zijn verhaal aan de Duitse uitgever Carl B. Lorck.

Hubert Lampo - brief van Ray Bradbury

aanwinst 2018-2019

Ray Bradbury (auteur van onder meer 'Fahrenheit 451') bedankt in een brief Hubert Lampo.

Jan van Nijlen - brief aan E. du Perron

aanwinst 2018-2019

Jan van Nijlen schreef zijn vriend E. du Perron een brief naar aanleiding van zijn gedicht 'Gebed bij de harde dood'.

Emma Clément - reisalbum

aanwinst 2018-2019

Het onlangs verworven reisalbum van Emma en Peter Pringsheim-Clément bevat 149 ingeplakte foto's en beslaat grofweg de jaren van 1923 tot 1928.

Paul Geerts - De melkweglopers

aanwinst 2018-2019

Striptekenaar Paul Geerts (1937) maakte als opvolger van Willy Vandersteen tussen 1972 en 2002 niet minder dan 105 Suske en Wiske-albums. Halverwege de jaren zestig al zette hij zijn eerste schreden op het strippad met De Chirowietjes en De melkweglopers.

Aanwinsten oktober 2018 - maart 2019

een selectie

Brieven van Willem Elsschot en Louis-Paul Boon, tekeningen van Anton Pieck en Hugo Claus, archief van Hubert Lampo en Tom Naegels. En veel meer ...

Meld je aan voor de nieuwsbrief