Overslaan en naar de inhoud gaan

Over het Letterenhuis

Het Letterenhuis draagt zorg voor het literaire erfgoed van Vlaanderen. Lees hier alles over archiefzorg en over het Letterenhuis, de missie, organisatie, medewerkers en geschiedenis.

Het Letterenhuis in een notendop

Het Letterenhuis is het letterkundige archief van Vlaanderen met als missie de zorg voor het Vlaamse literaire erfgoed. In de leeszaal kun je de rijke collectie raadplegen voor onderzoek. Het museum vertelt met prachtige archiefstukken het verhaal van 200 jaar literatuur in Vlaanderen.

Archiefzorg

Zorg voor archief

Hoe moet je met je archief omgaan? Hoe kun je het het beste bewaren, kun je e-mails beter uitprinten? Een brochure en een toolbox helpen iedereen op weg.

Organisatie en medewerkers

Het Letterenhuis telt een vijfentwintigtal medewerkers.

Steun ons

Wilt u graag het Letterenhuis steunen en er zo voor zorgen dat we onze werking kunnen blijven verderzetten? U kan op verschillende manierenuw steentje bijdragen: als sponsor, als schenker, als vrijwilliger of als vriend. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Historiek

Van Conscience-museum tot archief voor het Vlaamse literaire erfgoed

In 1933 werd het Museum van de Vlaamsche Letterkunde opgericht. Ondertussen is het Letterenhuis het literaire archief van Vlaanderen geworden. Het stimuleert de zorg voor het literaire erfgoed en verzamelt, bewaart en ontsluit het archivalisch en documentair erfgoed over literatuur in Vlaanderen.

Gebouw

Van riant herenhuis tot strakke lijnen

Het Letterenhuis was oorspronkelijk gehuisvest in Huis De Beukelaer aan de Minderbroedersrui. In 1959 wordt een nieuw en modern gebouw in de Minderbroedersstraat in gebruik genomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief