Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie

Onze collectie kan worden geraadpleegd via de online databank Agrippa. Lees hieronder ook meer over wat onze leeszaal te bieden heeft, volg de lopende onderzoeken of vind informatie over de bruiklenen en de reproducties.

Collectie online

Databank Agrippa

Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.

Leeszaal

Raadpleeg de collectie van het Letterenhuis in de leeszaal.

Aanwinsten

De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Benieuwd naar een aantal recente aanwinsten?

Collectie Baestaens - handschrift Paul van Ostaijen

Verwerkt archief

Onze collectie groet elk jaar aan. Hele archieven en losse stukken komen hier binnen in kartonnen dozen, koffers of gewoon in stapeltjes. Uiteraard willen we die archieven zo snel mogelijk beschikbaar maken voor onderzoekers en publiek. Onze medewerkers sorteren en beschrijven elk jaar zo'n 100 meter archief.

Schrappen en schaven

de literaire canon in het archief

De komende weken belichten we telkens een titel uit de nieuwe literaire canon waarvan het handschrift of typoscript aanwezig is in de collectie van het Letterenhuis. Bovendien geven we een inkijkje in wat het Letterenhuis nog meer te bieden heeft aan archiefmateriaal van auteurs uit de canon.

Collectie in de klas

Het Letterenhuis is het geheugen van de Vlaamse literatuur. We bewaren een heleboel interessant materiaal voor het onderwijs. Ben je op zoek naar bronnen over de Vlaamse literatuur en geschiedenis om te gebruiken in lessen?

Om je zoektocht makkelijker te maken selecteerden we alvast documenten en thema’s en geven we suggesties om hiermee in de klas aan de slag te gaan.

Onderzoek

Op zoek naar een onderwerp voor je onderzoek? De rijke en verscheiden archiefcollectie van het Letterenhuis biedt heel wat mogelijkheden. Met een gloednieuwe onderzoeksgids helpen we je op weg.

Reproducties

Digitale reproducties bestellen van foto’s, documentatie en archiefmateriaal uit de collectie van het Letterenhuis.

Bruikleen

Musea of culturele organisaties kunnen documenten of kunstvoorwerpen in bruikleen krijgen voor tijdelijke tentoonstellingen.

In de kijker

Leopold Flam

Ik zal alles verdragen, ook mezelf

Kristien Hemmerechts over de dagboeken van Leopold Flam

In februari verscheen Ik zal alles verdragen, ook mezelf, een keuze uit de dagboeken en brieven van de filosoof Leopold Flam (1912-1995) uit de collectie van het Letterenhuis. Kristien Hemmerechts, met Guido Van Wambeke initiatiefnemer van de uitgave, vertelt hieronder hoe zij middels een groot en vernieuwend transcriptieproject tot deze uitgave kwam.

Theaterarchieven in het Letterenhuis

In september 2021 vindt opnieuw het Theaterfestival plaats in De Singel in Antwerpen. Naar jaarlijkse gewoonte richt het festival tien dagen lang een spot op het unieke Vlaamse theaterlandschap. Ook het Letterenhuis wil in de maand september theater onder de aandacht brengen, aan de hand van het rijke theatererfgoed dat aanwezig is in de collectie.

Aanvulling op het archief van Herman de Coninck

Nieuwe aanwinst

Het Letterenhuis verwerft een cruciale aanvulling op het archief van Herman de Coninck (1944-1997). Het archief bestaat uit manuscripten van zijn gedichten, romanfragmenten en essays, briefwisseling, twee notitieschriftjes uit zijn jonge jaren, foto’s en een vitrinekastje met persoonlijke voorwerpen (een bril, paspoorten, tabak enz.)

Archief van Kristien Hemmerechts

Nieuwe aanwinst

Het Letterenhuis verwelkomt het archief van Kristien Hemmerechts. Het bevat manuscripten, honderden brieven van bekende schrijvers zoals Leonard Nolens, Patricia De Martelaere, Stefan Hertmans en haar overleden echtgenoot Herman de Coninck, en tal van foto’s.

Letterenhuis verwerft archief Aster Berkhof

16.06.2020 | Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Aster Berkhof, die op 18 juni honderd jaar wordt. Het archief bevat manuscripten, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine.

Congo herlezen

Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza

Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.

Letterenhuis verwerft belangrijk literair archief

Het Letterenhuis verwerft een belangrijke collectie literair archief: ‘de collectie Baestaens’. De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, waaronder van Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus.

Max Rooses: reconstructie van een verspreid archief

Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Letterenhuis, het Rubenianum, het Museum Plantin-Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.

Topstukken in het Letterenhuis

Het Vlaamse topstukkendecreet beschermt zeldzame en onmisbare meesterwerken. Op de topstukkenlijst staan twee handschriften uit de collectie van het Letterenhuis.

10 x 100

Schrijvers van nu over schrijvers van 1920

Tien hedendaagse auteurs schetsen een beeld van 10 schrijvers. Schrijvers die 100 jaar geleden werden geboren.10 x 100 is een reeks longreads over bekende of (onterecht) vergeten schrijvers uit de Letterenhuiscollectie.

Oorlogsdagboek Harderwijk

Na de val van Antwerpen kwamen 13.000 Belgische soldaten terecht in het Nederlandse interneringskamp van Harderwijk. Een van hen, Henri Picard, hield er een dagboek bij. Elke week publiceert het Letterenhuis een fragment uit dat dagboek.

Vers geplakt

Een stadswandeling in de Antwerp Museum App

    In de ATV-reeks 'Vers geplakt' ging stadsdichter Maud Vanhauwaert op zoek naar sporen van tien overleden dichters in Antwerpen. Loop in de voetsporen van Maud door de stad en kom langs plekken in de stad die belangrijk waren voor deze tien dichters.

    Op locatie

    Het Lijsternest

    Streuvelshuis & schrijversresidentie

    Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels (1871-1969). Kom Het Lijsternest en de heerlijke tuin ontdekken tussen 1 april en eind september!

    Atelierflat Jozef Peeters

    Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

    Meld je aan voor de nieuwsbrief