Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom in het Letterenhuis

Beginnen

Themajaar Beginnen

Beginnen aan een nieuw verhaal

Of je nu een brief, een gedicht, een opstel of een boek aanvat: alles begint ergens. Maar hoe doe je dat eigenlijk, beginnen? Ontdek in de thema-expo verhalen over schrijvers en kunstenaars, van nu en vroeger, en over hun prille begin.  Samen met Bart Moeyaert, Fikry El Azzouzi, Lara Taveirne, Tom Naegels en Tülin Erkan kozen we verhalen uit het Letterenhuisarchief.

Dynamische publieksruimte

Blik op de publieksruimte

Wees welkom in onze publieksruimte

Op ons gelijkvloers stap je binnen in de dynamische publieksruimte, het kloppende hart van het Letterenhuis. Het is een plek waar je in alle rust literatuur kan proeven, maken en beleven, en waar het fijn toeven is. 

Uitgelicht

Een hand wijst een notitie bij een manuscript aan

Tijdelijk verantwoordelijke collectiebeheer Letterenhuis

Vacature

Wij zijn op zoek naar een Tijdelijk verantwoordelijke collectiebeheer. In deze functie zet je in op het efficiënt en innoverend beheer van zowel de fysieke als de digitale collectie en het depot. Ben jij een enthousiasmerende leidinggevende, klaar om te stroomlijnen i.s.m. collega’s van de archiefverwerking, zodat we mensen en collecties vlot kunnen blijven verbinden? Solliciteer dan voor 10 juni!

Een moeder houdt haar pasgeboren baby vast in een bed en errond staan de 7 andere kinderen en de vader

Thema-expo 'Moeders'

Vanaf eind september 2025 buigen we ons samen met auteurs, creatieve makers en partners allerlei over het thema ‘Moeders’. Het thema moederschap leeft – zeker de laatste jaren – sterk in de literatuur, ook internationaal: auteurs schrijven over hun moeder, over generaties vrouwen en moeders in hun familie, of over ervaringen van het (prille)moederschap.
Ook buiten de literatuur is ‘Moeders’ een thema dat erg aanwezig is en stof tot nadenken en discussie biedt.

Flyer van voorstelling De Windroos met silhouet van een koppel erop

De levenscyclus van een theatergezelschap

Het verhaal van het Antwerpse Nederlands Kamertoneel

In 1952 richtte acteur en toneelschrijver Tone Brulin Theater op Zolder op in Antwerpen. Daaruit ontstond in 1953 het Nederlands Kamertoneel (NKT), met Brulin als een van de oprichters. Het archief van het Nederlands Kamertoneel (NKT), een schenking van voormalig secretaris en actrice Jet Adriaens, is nu verwerkt en werpt een uniek licht op de werking, uitstraling en geschiedenis van dit dynamische theatergezelschap. 

Nieuwe start voor de Schrijfkamer

Vanaf het voorjaar 2025 coördineert Vonk & Zonen de Schrijfkamer – een plek waar schrijvers in alle rust kunnen werken, schrijven en denken, in het hart van het Letterenhuis. De Schrijfkamer is te huur voor korte of langere periodes en biedt auteurs een serene werkplek in een inspirerende omgeving. Abbie Boutkabout bijt de spits af als nieuwe resident.

Een man en een vrouw zitten te lezen aan de tafels van de leeszaal terwijl een andere man de boeken in de bibliotheekkast bekijkt.

De bibliotheekcollectie van het Letterenhuis onthuld

Het Letterenhuis is niet alleen een archief, maar beschikt ook over een gespecialiseerde bibliotheek met enkele duizenden titels over de Nederlandse literatuur. Deze kerncollectie is essentieel voor literair onderzoek en omvat biografieën, uitgaven van briefwisselingen, tekstedities van belangrijke werken, literatuurgeschiedenis, memoires, gedenkschriften en de belangrijkste literaire en literair-historische tijdschriften. Ontdek hoe je deze collectie raadpleegt.

Overzichtsfoto van het productiedossier van 'De koopman van Venetië'

Archief Walter Tillemans

Na externe quarantaine en behandeling opnieuw in het Letterenhuis

In 2024 verwierf het Letterenhuis het volledige archief van theaterregisseur Walter Tillemans (1932). Hiermee werden niet minder dan 85 archiefdozen, die meer dan een halve eeuw Antwerpse theatergeschiedenis beslaan, toegevoegd aan de collectie van het Letterenhuis. Na een conditiecheck ging het archief in quarantaine en behandeling.

Cover van de roman 'Alles moet weg' van Tom Lanoye

Tom Lanoye: het achtjarenplan

De vitrine #4
    maa 14 april 2025 tot vri 13 juni 2025 van 10:00 tot 18:00

In 1988 verscheen Tom Lanoyes eerste roman Alles moet weg. In interviews gaf de dertigjarige schrijver mee dat de roman het slotstuk vormde van een achtjarenplan. Met archiefstukken afkomstig uit de collectie van Boris Rousseeuw tonen we In de vitrine naast onze leeszaal hoe dat achtjarenplan vorm kreeg.

Een van de tekeningen van Robert Poppe.

Uit liefde voor poëzie

een unieke collectie tekeningen van Robert Poppe
    don 15 mei 2025 tot vri 27 juni 2025 van 10:00 tot 18:00

Op Donderdagen van de Poëzie was Robert Poppe (1952-2024) een vertrouwd gezicht. Bij elk bezoek liet hij zich inspireren door een regel van de dichter en vereeuwigde deze in een tekening. 
In onze studieruimte stellen we een selectie van zijn werk tentoon.

Meld je aan voor de nieuwsbrief