Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuis

Het geheugen van de Vlaamse literatuur

Saluut aan Jeroen Brouwers

Brouwers

‘Ziedaar wat snippers uit mijn oertijd’

Jeroen Brouwers

Met verslagenheid heeft het Letterenhuis kennisgenomen van het overlijden van Jeroen Brouwers. Graag publiceren we hier als eresaluut, met zachte trommels en trompetten, de tekst die hij schreef voor ons huisblad Zuurvrij van afgelopen december.

Het Letterenhuis is open

Wegwijzer Letterenhuis

Plan je bezoek aan het Letterenhuis

Praktische info in coronatijden

Hier vind je alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum. En over hoe je ook in deze tijden een aangenaam én veilig bezoek aan het museum en de leeszaal brengt.

Leeszaal open op afspraak

De leeszaal van het Letterenhuis is open op afspraak. Je kunt er terecht van dinsdag tot en met vrijdag.

Uitgelicht

Museum Letterenhuis

Letterenhuis krijgt opfrisbeurt

Vanaf 2 maart 2022

Het Letterenhuis krijgt een grote opfrisbeurt. Dit voorjaar worden zowel de permanente opstelling als de gevel van het pand aangepakt. 

Literair archief van Walter van den Broeck

Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Walter van den Broeck (80). Het archief bevat niet alleen de complete literaire productie van de roman- en toneelschrijver, maar ook heel veel correspondentie.

Niet te missen

Webinarreeks: to imagine otherwise: future archives

  vri 3 juni 2022 van 15:00 tot 16:30

In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, laten we vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst. Schrijf je in voor de toekomstige webinars of herbekijk de reeds gepasseerde.

Vertalersarchieven in de schijnwerpers

Webinar en workshop

  Wat verzamelen en bewaren literaire vertalers? Hoe worden vertalersarchieven ontsloten en hoe zit het met het onderzoek in deze archieven? Dit en meer kom je tijdens een webinar en workshop te weten.

  Binnenkort

  Hommage aan Herman de Coninck

  Vingerafdrukken op het venster

   Op 22 mei 1997 overleed dichter en essayist Herman de Coninck plots op straat in Lissabon. Na 25 jaar is er zowel in Antwerpen als in Mechelen een mooie hommage.

   Zuurvrij!

   Zuurvrij 41

   Winternummer 2021-22

   Zuurvrij houdt je warm. Met gastschrijver Jeroen Brouwers, de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis van Emmanuel de Bom, de postume roman van Hendrik Conscience en nog veel meer.

   Aanwinsten

   Bijzondere aanwinsten

   Een selectie

   Uit Zuurvrij 41 | De aanwinsten van januari tot september 2021 waaronder het archief van dichteres en kunstenares Marleen De Crée, scenario's van de tv-reeks Het verdriet van België naar de roman van Hugo Claus en nog veel meer. 

   Hugo Claus (1929–2008)

   Aanwinst januari - september 2021

   Hugo Claus (1929–2008) | Scenario’s, werkdocumenten en vertalingen van de tv-reeks Het verdriet van België

   Stijn Streuvels (1871–1969)

   Aanwinst januari - september 2021

   Stijn Streuvels (1871–1969) | buste door de beeldhouwer Robert Heylbroeck (1901-1962)

   boek.be (2001)

   Aanwinst januari - september 2021

   boek.be (2001) | archief met pers- en promotiemateriaal van de jaarlijkse Boekenbeurs, beleidsdocumenten, stukken met betrekking tot prijzen, portretfoto’s van auteurs en audiovisueel materiaal van activiteiten

   Sneak Preview Zuurvrij 42

   Cor Ria Leeman

   Verwerkt archief: Cor Ria Leeman

   Sneak Preview uit Zuurvrij 42

   Stagiair Ester Claes ontsloot het archief van (jeugd)schrijver Cor Ria Leeman. Maak via een sneak preview uit de komende Zuurvrij kennis met het archief van deze auteur.

   Literaire reeks

   Congo herlezen

   Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza

   Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.

   Voor groepen

   Depotgeheimen

   Een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.

   Atelierflat Jozef Peeters

   Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

   Lezen en luisteren

   Radiodocumentaire over Stijn Streuvels

   Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.

   Oogen die kijken - bijlage bij De Standaard

   24.09.2021

   Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.

   100 jaar Hubert Lampo

   zijn archief, een podcast en een wandeling

   In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.

   Online zijn we altijd open

   Het Letterenhuis bij je thuis

   Online altijd open

   Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.

   Online Letterenhuisloket

   Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.

   Digitale dienstverlening

   Voor eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk via mail.

   Meld je aan voor de nieuwsbrief