Hier vind je alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum. En over hoe je ook in deze tijden een aangenaam én veilig bezoek aan het museum en de leeszaal brengt.
Projectleider Het Lijsternest en het Letterenhuis (tijdelijke opdracht voor 1 jaar)
Cultuurliefhebbers bezoeken graag het Letterenhuis, ‘het geheugen van de Vlaamse literatuur', en Het Lijsternest, de vroegere woning van Stijn Streuvels. Om de collecties optimaal voor hen open te stellen, zoeken we een enthousiaste projectleider. Heb jij kennis van het literaire veld en communiceer je vlot en duidelijk? Dan horen we graag van je.
Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Walter van den Broeck (80). Het archief bevat niet alleen de complete literaire productie van de roman- en toneelschrijver, maar ook heel veel correspondentie.
Het archief van de ‘Toon-, Tooneel en Letterkundige Maatschappij’ Hoop en Liefde biedt een interessante kijk op het toneel- en verenigingsleven in Antwerpen vanaf de 19de eeuw. Het archief werd ontsloten en is nu voor iedereen raadpleegbaar.
Met verslagenheid heeft het Letterenhuis kennisgenomen van het overlijden van Jeroen Brouwers. Graag publiceren we hier als eresaluut, met zachte trommels en trompetten, de tekst die hij schreef voor ons huisblad Zuurvrij van afgelopen december.
De vaste museumopstelling van het Letterenhuis biedt sinds 2004 een overzicht van de hoogtepunten van de Vlaamse literatuur. Na achttien jaar is het tijd voor een nieuwe aanpak, een opfrisbeurt is noodzakelijk. Vanaf 1 maart 2022 is begonnen met de ontmanteling van de vaste opstelling. De collectiestukken worden opgeborgen in het depot en de ruimte wordt opnieuw ingericht. Hoe gaat dat in zijn werk?
22/06/2022 | In maart gingen we van start met de ontmanteling van de vaste opstelling. De vele gepresenteerde collectiestukken worden gereinigd, verpakt, gedigitaliseerd en opgeborgen in het depot. Waar staan we ondertussen?
Het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd verschijnt vanaf nu bij Amsterdam University Press. Het eerste nummer van 2022 is een dubbelnummer, met verhalen over onder meer Pink-Poets uitgeverij Monas, een ‘oorlogsspel’ van Hella Haasse en een prachtig biografisch essay van Elisabeth Leijnse over Laurence Alma Tadema en Maurice Maeterlinck.
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.
Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.
Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.
In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.
Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.