Omvangrijk archief René Struelens
René Struelens was onderwijzer en jeugdauteur. Hij schreef verhalen voor beginnende lezers en historische romans en avonturenverhalen voor de jeugd. Bekend bijvoorbeeld is de Erik Brand-reeks, over de avonturen van een tv-reporter. Op zijn palmares staan ook verschillende luisterspelen en tv-scenario’s voor de jeugd. In 1971 ontving hij de driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur voor Vlucht langs de Anapoer. De prijs werd toen voor het eerst uitgereikt.
Struelens liet een uitgebreid archief na, met manuscripten en typoscripten van literaire werken, scenario’s voor radio en tv, foto’s, niet-uitgegeven manuscripten, agenda’s, clichés van eigen tekeningen en brieven. In het archief zitten enkele boeiende dossiers, zoals dat over de prijs voor beste luisterspelen uit 1958. Van de 256 inzendingen voor deze wedstrijd, uitgeschreven door de Vlaamse en Nederlandse radio-omroep, won Struelens met het verhaal De zon gaat onder in het Westen. De prijs betekende een belangrijke aanmoediging voor zijn schrijverschap. Ook zijn er verschillende tekeningetjes die Struelens zelf maakte als voorbeeld voor de illustraties in zijn werk. Hoewel hij zelf zelden de uiteindelijke illustraties maakte, blijkt uit zijn schetsen hoezeer hij belang hechtte aan de wisselwerking tussen tekst en beeld.
Een eerste deel van Struelens archief werd overgedragen aan het Letterenhuis. Dat hij erg productief was, blijkt al uit de omvang: negentien dozen met typoscripten van uitgaven, scripts of reeksen voor schoolradio en televisie, en materiaal over leesmethoden en toneel.
Archief van bevlogen theaterliefhebber Jan Simoen
Jan Simoen debuteerde in 1989 met de theatertekst Polaroid. Zijn eerste kinderboek Duizend stenen ogen verscheen in 1993. De brievenroman Met mij gaat alles goed (1996), een jeugdboek over een jongen met aids, betekende zijn doorbraak. Het was het eerste deel van een trilogie: in 1999 verscheen En met Anna? en in 2005 Veel liefs van Michaël. Andere bekende werken van Simoen zijn Slecht (2007), over een jongen die opgepakt wordt voor mishandeling, en de reeks rond het personage Sigi, een jongen van twaalf die zijn best doet om puber te zijn. Simoen schreef verschillende kinder- en jeugdromans maar bleef ook altijd voor het theater werken. Hij schreef stukken, maar vertaalde ook theaterteksten van anderen en werkte voor het Festival van Vlaanderen. Zijn passie voor theater is ook duidelijk in zijn jeugdromans aanwezig, die rijk zijn aan dialogen.
Het archief van Jan Simoen bevat onder andere de manuscripten van zijn verhalen, en ook beeldmateriaal van Simoens activiteiten als toneelfotograaf in de jaren tachtig. Dit werpt een interessante blik op de Vlaamse toneelscene in de jaren tachtig. Verder is er digitaal archief met correspondenties, zakelijke documenten, vertalingen en foto’s.
Raadplegen
Je kan de archieven van René Struelens en Jan Simoen raadplegen in de leeszaal van het Letterenhuis, mits toestemming van de erven.
Meer informatie vind je bij Leeszaal open op afspraak.