Schrijver en tekenaar Gommaar Timmermans geldt als een belangrijke figuur in de Vlaamse stripgeschiedenis. Felix Timmermans is een van Vlaanderens bekendste en meest geliefde auteurs.
Zoon Gommaar (1930-2023) bewaarde cruciale archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans (1886-1947): honderden brieven van en aan familie en kunstenaars, alle vignetten van zijn boeken, persoonlijke documenten zoals een huwelijksboekje, contracten met uitgeverijen, een dagboek, enkele typoscripten en het handschrift van Een lepel herinneringen, waarin Timmermans zelf illustraties aanbracht. De verschillende versies van Timmermans’ roman Boerenpsalm (1935) vormen het hoogtepunt van de verwerving.
Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis: "Het is bijzonder om gelijktijdig van twee cruciale kunstenaars, die ook nog eens vader en zoon zijn, zulke waardevolle archieven te kunnen verwerven. We vervolledigen met trots het archief van Felix Timmermans met hoogtepunten zoals Boerenpsalm en kijken ook enorm uit naar de verwerking van het archief van zijn zoon Gommaar, beter bekend als GoT, striptekenaar en auteur."
Boerenpsalm
Boerenpsalm gaat over de Kempense boer Wortel die terugblikt op zijn leven. In het boek staan de liefde voor de natuur en het boerenleven centraal. Het werd in 2022 opnieuw uitgegeven bij het Davidsfonds, in een editie van Bart Van Loo en Koen Broucke. In het archief zit de kladversie (‘kladden’) met verschillende doorhalingen, aanpassingen en tekeningetjes, naast de verder gevorderde versie ‘het goede’, een verbeterd typoscript (‘overklop’) en de gecorrigeerde drukproef. Bij de manuscripten zitten ook nog losse hoofdstukken in handschrift en stukken óver Boerenpsalm, zoals teksten van lezingen en voordrachten.
Significante uitbreiding
De archiefstukken van Felix Timmermans vormen een belangrijke aanvulling op zijn al in het Letterenhuis aanwezige archief. Ze vervoegen bijvoorbeeld de manuscripten van andere hoogtepunten uit zijn oeuvre zoals Pallieter, Adagio en Het kindeken Jezus in Vlaanderen.
GoT
Het archief van Gommaar Timmermans, bekend onder zijn pseudoniem GoT, bestaat uit manuscripten voor Knack, waarvoor hij jarenlang vaste columnist en illustrator was, schetsen voor uiteenlopend werk én al zijn striptekeningen: honderden tekeningen van tientallen stripreeksen zoals Fideel, Arabella de geleerde Slak, De tweehoofdige gevlekte Filodendron, De Kip, de Keizer en de Tsaar, en boeken zoals Jonas en de Wonderwinkel, De Nieuwe Ark en De Grote Knal. Na het overlijden van Gommaar Timmermans eerder dit jaar (6/5/2023) werd zijn nalatenschap door zijn weduwe Mariette Brys aan het Letterenhuis overgedragen.
Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “'Schilder met de pen, verteller met het penseel', zo werd Felix Timmermans ooit genoemd, en die gevleugelde woorden gelden ook voor het werk van zijn zoon. Tekenaar en auteur Gommaar Timmermans (GoT) verblijdde gedurende vele jaren de lezers van het weekblad Knack met een humoristisch cursiefje, dat hij ook zelf illustreerde. Hij kreeg de liefde voor de teken- en schilderkunst van zijn vader mee. Zijn archief is een heuse aanwinst voor het Letterenhuis, ook omdat hij cruciale archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans in bewaring hield. Een heuse dubbelslag voor het Letterenhuis, dat eens te meer zijn unieke rol als literair geheugen van Vlaanderen onderstreept.”
Het archief raadplegen
De archieven van Gommaar en Felix Timmermans kunnen, mits toestemming van de erven, worden geraadpleegd in de leeszaal van het Letterenhuis.
Meer informatie vind je bij Leeszaal open op afspraak.