De schenking bevat manuscripten van zijn poëzie, brieven en dagboeken en is afkomstig uit Nolens’ schrijfatelier waar de dichter jarenlang aan zijn oeuvre werkte. Het archief geeft inzicht in de totstandkoming van een indrukwekkend literair oeuvre.
Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis: “Het is een eer en genoegen om met het archief van Leonard Nolens aan de slag te kunnen gaan. Het gaat om een oeuvre en dus archief van grote waarde en betekenis, ook voor toekomstige generaties onderzoekers, makers, studenten en lezers.”
Nolens publiceerde dertig dichtbundels. Het archief, dat inzicht geeft in de totstandkoming van een indrukwekkend literair oeuvre, bevat handschriften en notities van onder meer Manieren van leven (2001), Bres (2003), Een dichter in Antwerpen (2005) en Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen (2011). Naast dichter is Nolens ook gewaardeerd dagboekschrijver. Hij publiceerde vijf dagboeken, die de jaren 1979 tot 2007 beslaan. In het archief bevinden zich tientallen schriften met handgeschreven gedichten en dagboekfragmenten.
Bijzondere schrijversplek
Nolens werd in 1947 geboren in Bree, Limburg. Na zijn studies Vertalen (Italiaans-Duits) aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken verhuisde hij definitief naar Antwerpen. Hij werkte als vertaler en was van 1969 tot 1973 redacteur van het experimentele literair-culturele tijdschrift Labris. In 1969 debuteerde hij in met de bundel Orpheushanden, maar zijn echte doorbraak kwam in 1975 met Twee vormen van zwijgen. Nolens’ werk is meermaals bekroond. In 2012 ontving hij de Prijs der Nederlandse Letteren uit de handen van de Nederlandse koningin Beatrix.
Nolens’ poëzie is vertaald in tien talen waaronder het Frans, Duits, Afrikaans, Hongaars en Zweeds. In het nu overgedragen archief zitten ook vele brieven over deze vertalingen. Samen met de brieven van auteurs als Frans Denissen, Guillaume van der Graft (Willem Barnard) en Onno Blom aan Nolens brengt het archief Nolens’ grote, ook internationale, literaire netwerk in beeld.
Voor het schrijven zocht Nolens vaak de luwte op van zijn schrijfatelier. Dit was achtereenvolgens een werkplek in het huis van een bevriende tandarts, een tuinhuis op het landgoed Missenburg en een studio vlakbij het Middelheimpark. Mede dankzij de inspanningen van Leen de Jong, Nolens’ echtgenote en tevens vrijwilliger in het Letterenhuis, is het archief overgedragen.
Het archief raadplegen
Het archief van Leonard Nolens kan mits toestemming worden geraadpleegd in de leeszaal van het Letterenhuis. De leeszaal is na afspraak te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot 16u30. Een afspraak kan gemaakt worden via mail naar letterenhuis_leeszaal@antwerpen.be of op het nummer +32 3 222 93 20.
Meer informatie op www.letterenhuis.be/leeszaal-op-afspraak.
Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “Met de unieke collectie van dichter Leonard Nolens verwerft het Letterenhuis opnieuw een belangrijk literair archief. De manuscripten van vooraanstaande schrijvers als Walter van den Broeck, Aster Berkhof, Herman de Coninck en Kristien Hemmerechts werden de jongste jaren overgedragen aan het letterkundige archief. Eerder waren er de imposante handschriften en brieven van o.a. Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Hendrik Conscience en Hugo Claus uit de collectie Baestaens. Met deze spraakmakende verwervingen maakt het Letterenhuis haar reputatie als ‘Geheugen van de Vlaamse Literatuur’ helemaal waar.”