Overslaan en naar de inhoud gaan
Covers Zuurvrij

Zuurvrij

Berichtenblad van het Letterenhuis

Zuurvrij is het kleurrijke, halfjaarlijkse berichtenblad van het Letterenhuis. Het informeert de lezer met toegankelijke en boeiende verhalen over Vlaams literair archief en over de tentoonstellingen en de andere activiteiten van het Letterenhuis.

Aanwinsten en lopend onderzoek

Zuurvrij bevat rubrieken als ‘Onderzoek’, ‘Tentoonstelling’, ‘Aanwinsten’ en ‘Archief’. Medewerkers van het Letterenhuis en externe auteurs schrijven over de jongste aanwinsten, de nieuwtjes en het lopende onderzoek. De rubriek ‘Affiche’ brengt telkens een ontwerper of (kunst)stroming onder de aandacht. Tekenares Ilah laat haar eigenzinnige figuurtje Cordelia in elke aflevering commentaar geven bij de literaire wereld.

Schrijver te gast

Telkens doet een gastschrijver zijn of haar relatie tot het Letterenhuis uit de doeken. Tot nu toe waren dat onder meer Christophe Vekeman, Ivo Michiels, Pjeroo Roobjee, Saskia de Coster, Tom Naegels en Walter van den Broeck. Daarnaast zijn er speciale bijdragen verschenen van Tom Lanoye, Angèle Manteau en Gaston Durnez.

Contacten met buitenlandse auteurs

‘Friends Abroad’ is de naam van de rubriek waarin het verhaal wordt verteld van de vele bijzondere brieven en handschriften van buitenlandse auteurs in de Letterenhuiscollectie. De pennenvruchten van uiteenlopende schrijvers als Joseph Brodsky, Jacob Israël de Haan, Rudyard Kipling, F.T. Marinetti en Upton Sinclair kwamen al aan bod.

Verkoop en abonnementen

Zuurvrij verschijnt twee keer per jaar, telkens in juni en in december.

Losse nummers
Losse nummers zijn verkrijgbaar in het Letterenhuis (€ 8,00 per nummer). Bij bestelling van losse nummers worden verzendkosten aangerekend (bedrag afhankelijk van de bestelling). Nummers 1 tot 30 zijn niet meer verkrijgbaar.

Abonnement
Abonneren kan door € 28,00 over te schrijven op rekeningnummer IBAN: BE42 4097 5857 0154 (BIC: KREDBEBB) van AG Culturele Instellingen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen met als vermelding: Zuurvrij 2023-2024. Een abonnement telt vier nummers.

Abonneer je op Zuurvrij

Wil je vier keer het kleurrijkste blad van (en over) de Vlaamse literatuur en het literair-archiefwezen ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Zuurvrij.

Zuurvrij 44

Zuurvrij 44

zomernummer 2023

Het nieuwe nummer van ons Letterenhuisblad Zuurvrij is vers van de pers! Met verhalen over debuten, brieven, tekeningen en affiches. Gasten zijn Cordelia en Yousra Benfquih.

Cover Zuurvrij 43

Zuurvrij 43

Winternummer 2022-23

Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer. 

Zuurvrij 42

Zuurvrij 42

Zomernummer 2022

Zomeren met Zuurvrij! Archief- en literatuurverhalen in een vrolijk en kleurrijk jasje.

Zuurvrij 41

Winternummer 2021-22

Zuurvrij houdt je warm. Met gastschrijver Jeroen Brouwers, de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis van Emmanuel de Bom, de postume roman van Hendrik Conscience en nog veel meer.

Zuurvrij 40

Voorjaarsnummer 2021

Ook de nieuwe Zuurvrij staat in het teken van Paul van Ostaijens Bezette Stad, dit jaar honderd jaar jong. Kenners en liefhebbers nemen de lezer mee op avontuur door de wereld van Van Ostaijen, van het ontstaan van de gedichten in Berlijn tot de kwestie rond het grafmonument van Van Ostaijen op begraafplaats Schoonselhof. Abonneer je daarom nu op Zuurvrij en mis dit nummer niet!

Zuurvrij 39

Winternummer 2020-’21

Ook in deze barre winter biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Hubert Lampo, Paul van Ostaijen, Georges Eekhoud, Emmanuel de Bom en vele anderen. Gastschrijver: Vitalski! En uiteraard met Cordelia.

Zuurvrij 38

Zomernummer 2020

Een pittig Zuurvrij houdt je cool deze zomer! Met literair-archiefverhalen over Congo, commercie en cholera. Over Willem Elsschot, Hendrik Conscience, Paul Kenis, Cyriel Buysse, Frans Dille en Paul van Ostaijen.

Zuurvrij 37

Winternummer 2019-20

Zuurvrij houdt je warm tijdens de koude wintermaanden. Met verhalen over radiospelen op de openbare omroep, over Hendrik Conscience, over schilder Hubert Wolfs en over zo veel meer.

Zuurvrij 36

Zomeren met Zuurvrij! Bijzondere archief- en literatuurverhalen in een kleurrijk en vrolijk jasje.

Zuurvrij 35

Winternummer 2018-19

Zuurvrij voor bij de haard! Vol literatuur-archiefverhalen over schrijvers thuis en in verre oorden – en in het gevang. Met nieuwe raadselen omtrent Paul van Ostaijen en een herontdekt handschrift van Albrecht Rodenbach. En uiteraard met nieuwe Cordelia’s!

Zuurvrij 34

Zomer 2018: Zuurvrij groet afscheidnemend Letterenhuisdirecteur Leen van Dijck. Een dozijn vrienden schreef een archiefverhaal voor haar.

Zuurvrij 33

De wintereditie van 2017. Met veel Hugo Claus en met mooie verhalen over Van Ostaijen, Van Doesburg, Panamarenko & co, hofdame Lia Timmermans en Dirk Lauwaert!

Zuurvrij 32

Zomeren met Zuurvrij!
Onderhoudende archief- en literatuurverhalen in een vrolijk en kleurrijk jasje.

Zuurvrij 31

Het winternummer van Zuurvrij bezorgt je aangenaam leesvoer voor de koude winteravonden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief