Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij

Berichtenblad van het Letterenhuis

Zuurvrij is het kleurrijke, halfjaarlijkse berichtenblad van het Letterenhuis. Ontdek toegankelijke en boeiende verhalen over Vlaams literair archief en over de tentoonstellingen en andere activiteiten van het Letterenhuis.

Honderd pagina's boeiende verhalen

Het prachtig vormgegeven Zuurvrij bevat per nummer ruim honderd pagina's boeiende verhalen over de Vlaamse literatuur en literair archief. Je leest alles over de nieuwste literaire aanwinsten, de jongste onderzoeken en de activiteiten van het Letterenhuis. Tekenares Ilah laat haar eigenzinnige figuurtje Cordelia in elke aflevering commentaar geven bij de literaire wereld.

Schrijver te gast

In elke editie doet een gastschrijver zijn of haar relatie tot het Letterenhuis uit de doeken. Tot nu toe waren dat onder meer Christophe Vekeman, Ivo Michiels, Pjeroo Roobjee, Saskia de Coster, Tom Naegels en Walter van den Broeck. Daarnaast zijn er speciale bijdragen verschenen van Tom Lanoye, Angèle Manteau en Gaston Durnez.

Contacten met buitenlandse auteurs

‘Friends Abroad’ is de naam van de rubriek waarin je het verhaal leest van de vele bijzondere brieven en handschriften van buitenlandse auteurs in de Letterenhuiscollectie. De pennenvruchten van uiteenlopende schrijvers als Joseph Brodsky, Jacob Israël de Haan, Rudyard Kipling, F.T. Marinetti en Upton Sinclair kwamen al aan bod.

Verkoop en abonnementen

Zuurvrij verschijnt twee keer per jaar, telkens in juni en in december.

Losse nummers
Losse nummers zijn verkrijgbaar in het Letterenhuis (8 euro per nummer). Bij bestelling van losse nummers worden verzendkosten aangerekend (bedrag afhankelijk van de bestelling). Nummers 1 tot 30 zijn niet meer verkrijgbaar.

Abonnement
Voor slechts 28 euro ontvang je Zuurvrij vier keer. Abonneren kan door 28 euro over te schrijven op rekeningnummer IBAN: BE42 4097 5857 0154 (KREDBEBB) van AG Culturele Instellingen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen met de mededeling: Zuurvrij 2023-2024. Een abonnement telt vier nummers.

Abonneer je op Zuurvrij

Abonneer je op Zuurvrij

Abonneer je op Zuurvrij, het kleurrijke berichtenblad van het Letterenhuis.

Cover van Zuurvrij 45

Zuurvrij 45

winternummer 2023-2024

Zuurvrij houdt je warm. Met gastschrijver Lieve Joris, het kleine archief van journalist en volksschrijver Abraham Hans, het ontstaan van ‘De Oostakkerse gedichten’ van Claus en nog veel meer. Ook in deze 45ste editie van Zuurvrij ontbreken de recente aanwinsten en de laatste nieuwtjes van het Letterenhuis niet.

Zuurvrij 44

Zuurvrij 44

zomernummer 2023

Het nieuwe nummer van ons Letterenhuisblad Zuurvrij is vers van de pers! Met verhalen over debuten, brieven, tekeningen en affiches. Gasten zijn Cordelia en Yousra Benfquih.

Cover Zuurvrij 43

Zuurvrij 43

Winternummer 2022-23

Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer. 

Zuurvrij 42

Zuurvrij 42

Zomernummer 2022

Zomeren met Zuurvrij! Archief- en literatuurverhalen in een vrolijk en kleurrijk jasje.

Zuurvrij 41

Winternummer 2021-22

Zuurvrij houdt je warm. Met gastschrijver Jeroen Brouwers, de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis van Emmanuel de Bom, de postume roman van Hendrik Conscience en nog veel meer.

Zuurvrij 40

Voorjaarsnummer 2021

Ook de nieuwe Zuurvrij staat in het teken van Paul van Ostaijens Bezette Stad, dit jaar honderd jaar jong. Kenners en liefhebbers nemen de lezer mee op avontuur door de wereld van Van Ostaijen, van het ontstaan van de gedichten in Berlijn tot de kwestie rond het grafmonument van Van Ostaijen op begraafplaats Schoonselhof. Abonneer je daarom nu op Zuurvrij en mis dit nummer niet!

Zuurvrij 39

Winternummer 2020-’21

Ook in deze barre winter biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Hubert Lampo, Paul van Ostaijen, Georges Eekhoud, Emmanuel de Bom en vele anderen. Gastschrijver: Vitalski! En uiteraard met Cordelia.

Zuurvrij 38

Zomernummer 2020

Een pittig Zuurvrij houdt je cool deze zomer! Met literair-archiefverhalen over Congo, commercie en cholera. Over Willem Elsschot, Hendrik Conscience, Paul Kenis, Cyriel Buysse, Frans Dille en Paul van Ostaijen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief