Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 38

Zomernummer 2020

Een pittig Zuurvrij houdt je cool deze zomer! Met literair-archiefverhalen over Congo, commercie en cholera. Over Willem Elsschot, Hendrik Conscience, Paul Kenis, Cyriel Buysse, Frans Dille en Paul van Ostaijen.

In dit dikke zomernummer zoomen we drie keer in op Willem Elsschot en drie keer op koloniale literatuur. Lees hoe Cyriel Buysse, Frans Dille en Paul van Ostaijen over kolonisatie schreven. Hoe Elsschot zich niet liet lijmen door uitgever Geert van Oorschot, zelf ook niet altijd een succesvolle Boorman was en hoe hij trouw (en soms tactisch) zijn boeken signeerde.

In het feuilleton Gemeenteraad van Nevele stak Cyriel Buysse al in 1885 de draak met koloniale aspiraties. Congoliteratuurkenner Luc Renders trof in ons archief een vermist handschrift aan en belicht Buysses verhaal.

Onze medewerker Freddy Robberecht diepte uit het archief een tekst op van Roger Binnemans over een ontmoeting met reclameman Willem Elsschot, en ging op onderzoek uit. In 'Binnemans versus Boorman' lezen we zijn bevindingen.

Tekenaar en schilder Frans Dille reisde in 1954 door Congo en schreef daar later het boek Liftend langs de evenaar over. Chloë Van Gelder vond in zijn archief zijn voorbereidingen, aantekeningen, dagboeken, brieven naar (en van) huis, schetsen en typoscripten. Een kolonie door de ogen van een buitenstaander.

Met de Collectie Baestaens verwierf het Letterenhuis een ongekende schat aan manuscripten en brieven, van Felix Timmermans tot Paul van Ostaijen en van Stijn Streuvels tot Fernand Toussaint van Boelaere.

F.A. Snellaert was arts, 'taalminnaar' en de eerste corrector van De Leeuw van Vlaenderen. Biograaf Ludo Stynen beschrijft hoe Snellaert een groot deel van zijn leven de cholera trachtte te bestrijden.

Smaakmaker

Pandemieën waren in de 19de eeuw niet zeldzaam. Dat heeft ook in het leven van Hendrik Conscience (1812-1883) duidelijk sporen nagelaten. Tot driemaal toe.

Lees het artikel 'De coronatijden van Hendrik Conscience' van conservator Johan Vanhecke uit Zuurvrij 38.

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief