Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 42

Zomernummer 2022

Zomeren met Zuurvrij ! Wat deden Toots Thielemans en topless gogogirls in de Antwerpse club Vecu? Had Hubert Lampo een extern literair geweten – en zo ja, wat of wie was dat? Kunnen we dichteres Julia Tulkens een moderne vrouw noemen? Of Ilah’s Cordelia? Je komt het allemaal te weten in deze editie van Zuurvrij – zoals steeds zonnig vormgegeven door Linde Desmet.

VECU

Aankondiging voor een avond in de Vecu. (Ontwerp: Patrick Conrad)

 

De verhalen van Manu van der Aa (over club Vecu), Jan Lampo (de vriendschap tussen Hubert Lampo en Guy Voets) en Katrien Vanhamel (over de dichteres Julia Tulkens en het netwerk van vrouwelijke schrijvers halverwege vorige eeuw) zijn nog maar het begin. Want ook publiceren we een fijne brief van Steven Van Ammel aan Eriek Verpale en het beeldende verhaal van Karl Scheerlinck over de baanbrekende art nouveau-reclameaffiches van de Belgische kunstenaar Privat-Livemont.

 

Julia Tulkens

Julia Tulkens (rechtsonder) en andere vrouwen op het Weekend voor Vlaamse Kunstenaars in kasteel Driekoningen, 4-5 mei 1954.


Privat-Livemont

Affiche ‘Bitter Oriental’ door Privat Antoine Théodore Livemont, 1897.

 

Gastschrijver is Lindah Leah Nyirenda. Ze houdt onze taal tegen het licht in een pleidooi over het gebruik van woorden als wapen en over de gevaarlijke uitholling van begrippen. Tijmen den Ouden, gewaardeerd stagiair, vertelt over het archief van cinefiel Gilbert Verschooten die keer op keer een lans brak voor de fantastische film, onder meer met zijn tijdschrift Fantoom. En Thomas Jacques, beheerder van Stijn Streuvels’ huis Het Lijsternest, schreef een mooie kleine kroniek over de vriendschap tussen Streuvels en de sociaal-voelende pater Hugo Verriest.

 

Hugo Verriest en Stijn Streuvels

Hugo Verriest en Stijn Streuvels.

 

Eline De Lepeleire dook in de jongste aanwinsten van het Letterenhuis en kwam boven met verhalen over Bart Moeyaert (een geweldige brief), Walter van den Broeck (een script met Robbe De Hert) en toneelgroep Het Gevolg (de waarde van technische dossiers).

 

Brylcreem Boulevard

Scenario van ‘Brylcream Boulevard’ door Walter van den Broeck en Robbe De Hert, 1993.

 

Voorts schreven Ester Claes en Lore De Schutter respectievelijk over het archief en de thema’s van jeugdschrijver Cor Ria Leeman en over illustratoren in de Letterenhuiscollectie.

Met weemoed nemen we in deze Zuurvrij afscheid van Letterenhuismedewerkers Lisa Willemaerts, die wat dichter bij huis aan de slag gaat, en Jean-Pierre van Bellingen, die na zijn pensioen ongetwijfeld nóg vaker onder water gaat. Zij vertellen zelf over hun ‘schoonste’ onderdeel van de Letterenhuiscollectie.

 

Hippodroom Schouburg afgebrand in maart 1920

Hippodroom Schouwburg afgebrand in maart 1920.

 

Inhoud Zuurvrij 42

Inhoud Zuurvrij 42

Smaakmaker

Stagiair Tijmen den Ouden ontsloot het archief van cinefiel Gilbert Verschooten. Maak kennis met het archief van deze auteur over filmgeschiedenis, en pleitbezorger voor de fantastische film.

 

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

Meld je aan voor de nieuwsbrief