Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 39

Winternummer 2020-’21

Ook in deze barre winter biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Hubert Lampo, Paul van Ostaijen, Georges Eekhoud, Emmanuel de Bom en vele anderen. Gastschrijver: Vitalski! En uiteraard met Cordelia.

In deze Zuurvrij extra aandacht voor het archief van Hubert Lampo (een eeuw geleden geboren), met een persoonlijke blik op zijn werk door zoon & archivaris Jan, psychologisch advies aan de jonge Lampo van Willem Elsschot en Lampo’s fascinatie voor de middeleeuwse moordenaar Gilles de Rais.

 

Ludo Simons vertelt in zijn ‘autobiografisch letterkundig lexicon’ over ontmoetingen met Christine D’haen, Marnix Gijsen en Etienne Vermeersch, en Joris van Parys laat zien dat een definitieve biografie een illusie blijft.

 

Met briefwisseling tussen Paul van Ostaijen en Oscar Jespers nemen we een voorschotje op onze voorjaarstentoonstelling over Van Ostaijens meesterwerk Bezette Stad.

 

En verder: het archief van de wellicht beste Franstalige Vlaamse schrijver Georges Eekhoud onthult waarom het meer dan 25 jaar duurde eer zijn monument in Antwerpen kon worden opgericht; Emmanuel de Bom op bedevaart door Streuvelsland; poëtisch affichekunstenaar Michel Folon. En natuurlijk met de nieuwste archiefaanwinsten.

Smaakmaker

Hubert Lampo schreef een hoorspel en een roman over kindermoordenaar Gilles de Rais. Collectieverantwoordelijke Johanna Ferket dook in Lampo’s archief en vertelt over de totstandkoming van deze publicaties en over Lampo’s fascinatie voor deze duistere middeleeuwse figuur.

Lees hieronder haar verhaal uit Zuurvrij 39: ‘Geen voer voor wankele geesten’.

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief