Overslaan en naar de inhoud gaan
Cover Zuurvrij 43

Zuurvrij 43

Winternummer 2022-23

Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer. 

In het jongste nummer van ons huisblad Zuurvrij lees je over de sociaalbewogen romans van Jan van Aken, de veelal Antwerpse affiches van Alfred van Neste en de vernieuwende theaterontwerpen van Lon Landau. De Brusselse anarchist Jacques Mesnil passeert de revue, een belangrijke Berlijnse vriendschap van Paul van Ostaijen wordt in de schijnwerpers gezet.

Het overzicht van onze jongste aanwinsten laat zien dat er ook dit najaar weer belangwekkende archieven in het Letterenhuis werden ondergebracht. En gastschrijver Jan Lauwereyns geeft vanuit Japan commentaar op het genre van de biografie.

Smaakmaker

Piet van Aken. Een (niet zo) onschuldige barbaar

Door Jan Lampo 

 

De bronnen van de biograaf

De laatste decennia zijn er flink wat schrijversbiografieën geschreven mede op basis van de collectie van het Letterenhuis. Niet zelden neemt een archiefstuk een sleutelpositie in de biografie in of werpt het een heel nieuw licht op de auteur. In ‘Zuurvrij 43’ verdiept onze collectieverantwoordelijke Johanna Ferket zich in de bronnen waarin een biograaf kan spitten.

Lees het artikel online

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief