Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 40

Voorjaarsnummer 2021

Ook de nieuwe Zuurvrij staat in het teken van Paul van Ostaijens Bezette Stad, dit jaar honderd jaar jong. Kenners en liefhebbers nemen de lezer mee op avontuur door de wereld van Van Ostaijen, van het ontstaan van de gedichten in Berlijn tot de kwestie rond het grafmonument van Van Ostaijen op begraafplaats Schoonselhof. Abonneer je daarom nu op Zuurvrij en mis dit nummer niet!

Een eeuw geleden verscheen de grensverleggende dichtbundel Bezette Stad. De nieuwe Zuurvrij bericht over het ontstaan van het boek (Matthijs de Ridder), de meertaligheid in de gedichten (Geert Buelens), de buitenlandse concurrent I.K. Bonset (Sjoerd van Faassen), de koningin der erotiek Asta Nielsen (Adriaan Gonnissen), het grafmonument door Oscar Jespers (Armand Van Nimmen), over Bezette Stad als beeldend-kunstwerk (Johan Pas), over politiek (Erik Spinoy).

Erik Spinoy belicht in deze 'Zuurvrij' van Ostaijens aversie voor de socialistische voorman Emile Vandervelden ('allons travailler'), die hij in het gedicht 'De aftocht' sarcastisch voor 'slimmerik' uitmaakt.

 

Slampoëet Lisette Ma Neza, onze gastschrijver, laat zien hoe Van Ostaijens gedicht ‘Banale dans’ haar inspireerde en hoe zij tot de ontdekking kwam dat wij allen het archief vormen.

Sjoerd van Faassen schrijft over een Nederlandse concurrent van Paul van Ostaijen: I.K. Bonset, die 'Bezette Stad' in het tijdschrift 'De Stijl' recenseerde.

 

Voorts zijn er verhalen over Stijn Streuvels (dit najaar met een tentoonstelling over zijn werk in het Letterenhuis en het Lijsternest) en Max Rooses, wiens archief versnipperd raakte maar niet verloren ging, en worden de jongste aanwinsten uitgelicht.

De befaamde 'affichepagina' uit Bezette Stad, waarop vorst, kerk en staat door Van Ostaijen stevig de maat worden genomen.

 

Smaakmaker

'in alle talen en alle dialekten'
Bezette Stad als meertalig kunstwerk

Geert Buelens buigt zich in deze Zuurvrij over de meertaligheid in Bezette Stad. 'Alles Wurscht'!

Of lees het artikel op volledige schermbreedte

Of lees de tekst hier

Mettre la typographie en harmonie avec le poème
Paul van Ostaijen en het ontstaan van Bezette Stad

Hoe kwam een jonge dichter uit Antwerpen, verdwaald in Berlijn, de internationale hoofdstad van de avant-garde, er toe zijn aan flarden geschoten wereld te vatten in zulke grensverleggende poëzie?
Matthijs de Ridder zoekt aan de hand van de handschriften en briefwisseling van Van Ostaijen naar antwoorden.

Of lees het artikel op volledige schermbreedte

Of lees de tekst hier

 

Abonneer je nu op de twee komende jaargangen Zuurvrij: vier nummers voor slechts 20 euro!

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur.

Tekening van de filmster Asta Nielsen door Paul Joostens. Hij en Paul van Ostaijen waren beiden gefascineerd door deze opwindende 'koningin van de erotiek'. Adriaan Gonnissen zoekt de verschillen en licht de relatie tussen Paul & Paul toe.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief