Overslaan en naar de inhoud gaan

Congo herlezen

Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza

Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.

Voorjaar 2021 publiceerde Knack.be in een wekelijkse frequentie een negental beschouwingen met journalistieke én persoonlijke insteek over Vlaamse Congoromans.

Je kunt de essays ook hier lezen. Een gebundelde uitgave van alle beschouwingen verscheen bij uitgeverij De Geus. 

Curator Sibo Rugwiza Kanobana selecteerde de lezers-essayisten, die uit een longlist de romans en verhalen kozen - teksten en auteurs waarvan het Letterenhuis in vele gevallen ook archief bewaart.

Knack opende de reeks op 24 februari 2021 ook in het papieren magazine met een voorbeschouwing in interviewvorm met Kanobana en Letterenhuisdirecteur Nele Hendrickx. De reeks werd afgesloten met een essay door Kanobana, eveneens in het papieren magazine.

Biografie Sibo Rugwiza Kanobana

Sibo Rugwiza Kanobana (1975, Mbandaka, Congo) groeide op in Brussel en studeerde vergelijkende cultuurwetenschappen aan de UGent. Hij werkte als leerkracht NT2 en taalbeleidsmedewerker aan de UGent. In 2010 schreef hij mee aan De bastaards van onze kolonie. Verzwegen verhalen van Belgische metissen. In 2017 startte hij een doctoraat over het Brussels tweetaligheidsbeleid. Hij is ook redactielid van Rekto:Verso waarin hij schrijft over diversiteit, racisme, dekolonisatie en interculturalisme.

 

Publicatie: Zwarte bladzijden

Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (post)koloniale literatuur

In tien belangwekkende essays nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. De schrijvers, voor wie kolonisatie geen abstract gegeven is, werpen hun licht op de betekenis van ons cultureel erfgoed.

Meer literaire reeksen

10 x 100

Schrijvers van nu over schrijvers van 1920

Tien hedendaagse auteurs schetsen een beeld van 10 schrijvers. Schrijvers die 100 jaar geleden werden geboren.10 x 100 is een reeks longreads over bekende of (onterecht) vergeten schrijvers uit de Letterenhuiscollectie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief