Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicatie: Zwarte bladzijden

Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (post)koloniale literatuur

In tien belangwekkende essays nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. De schrijvers, voor wie kolonisatie geen abstract gegeven is, werpen hun licht op de betekenis van ons cultureel erfgoed.

Dekoloniseren met Vlaamse literatuur

De tijd lijkt rijp. De stem van zwarte mensen is sinds de moord op George Floyd nog nooit zo helder te horen geweest. Maar om een beter heden mogelijk te maken, moeten we terug naar het verleden. Racisme heeft diepe wortels en in België gaan die voornamelijk terug naar het koloniale verleden.

Zwarte bladzijden gaat over onze geschiedenis. Jij en ik, wit, bruin en zwart. Het is een verhaal van imperialisme en kolonisatie. Daarbij gaat het niet louter om het oogsten van rubber, maar vooral om de onmogelijke liefdes, de verkrachte lichamen, de gekidnapte kinderen, de gestolen generaties. Congo blijkt immers niet zomaar een land duizenden kilometers hiervandaan. Neen, Congo is een essentieel onderdeel van het Belgische DNA.

Het boek

Zwarte Bladzijden.

Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (post)koloniale literatuur

  • door Sibo Rugwiza Kanobana
  • Uitgeverij De Geus
  • Prijs: € 18,99
  • ISBN: 9789044545456
  •  

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief