Overslaan en naar de inhoud gaan

Oogen die kijken - bijlage bij De Standaard

24.09.2021

Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.

Doorblader de bijlage of vind de verschillende artikels hieronder en lees ze op onze website

Oogen die kijken - de curatoren aan het woord

uit de Streuvelsbijlage bij De Standaard van 24.09.2021

De expo 'Oogen die kijken' is geen doorsnee fototentoonstelling en neemt de bezoeker op een originele manier mee door het rijke fotoarchief van Stijn Streuvels.

Oogen die kijken - Streuvels' kleindochter aan het woord

uit de Streuvelsbijlage bij De Standaard van 24.09.2021

Wanneer je de kleindochter van Stijn Streuvels bent, is de invloed van één van Vlaanderens meest begenadigde schrijvers onweerlegbaar. Dat is ook het geval bij Leentje Vandemeulebroecke, beter bekend onder haar dichtend pseudoniem Jo Gisekin.

De blijvende invloed van Streuvels

uit de Streuvelsbijlage bij De Standaard van 24.09.2021

Hoe beïnvloedt Stijn Streuvels de moderne lichting auteurs? Schrijver Koen Peeters raakte na een kort verblijf in Het Lijsternest begeesterd door Streuvels' wereld en werkwijze. We polsten hem naar de nalatenschap van deze intrigerende auteur.

Streuvels in de klas

Oogen die kijken - lespakket

Schrijven is ook goed kunnen kijken. Schrijvers halen vaak inspiratie uit hun omgeving: wat ze rond hen zien, horen, meemaken. Observeren is een kunst die Stijn Streuvels heel zeker onder de knie had.

Aan de hand van de volgende opdrachten ga je je eigen observatie- en beschrijvings-vaardigheden oefenen.

Nog meer Streuvels

NET GEMIST | Oogen die kijken

Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels

  NET GEMIST: De expo 'Oogen die kijken' liep van 02/10/2021 t.e.m. 31/12/2021.

  Stijn Streuvels

  radiodocumentaire

  Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.

  Stijn Streuvels | publicaties

  naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag

  Een boek boordevol foto's uit Streuvels' uitgebreide fotoverzameling, een heruitgave van het laatste deel van Streuvels' autobiografische trilogie en een boek met teksten en grafisch werk van jonge schrijvers en illustratoren geïnspireerd op Streuvels.

  Oogen die kijken - de avonden

  Drie avonden over Streuvels en fotografie, over schrijvers en hun memoires en over het oeuvre van Streuvels als inspiratie voor makers vandaag.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief