Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijn Streuvels | publicaties

naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag

Een boek boordevol foto's uit Streuvels' uitgebreide fotoverzameling, een heruitgave van het laatste deel van Streuvels' autobiografische trilogie en een boek met teksten en grafisch werk van jonge schrijvers en illustratoren geïnspireerd op Streuvels.

Stijn Streuvels. Fotografisch werk

 

Uitgeverij Hannibal Books maakt naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Stijn Streuvels een eigenzinnige selectie uit diens omvangrijke fotoarchief. In het boek wordt voor het eerst ook Streuvels' fotografische verslag van de Palestinareis die hij in 1935 maakte integraal opgenomen. Vijf auteurs - waaronder fotograaf Stephan Vanfleteren en curatoren Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck - reflecteren op Streuvels fotografie. Streuvels' uitgebreide fotoverzameling, waaronder honderden glasnegatieven uit de vroegste periode, maakt deel uit van de collectie van het Letterenhuis. 

 • Stijn Streuvels. Fotografisch werk, Hannibal
 • Verschijnt oktober 2021

 • € 45

 • Meer info op hannibalbooks.be

Ingooigem. Herinneringen uit Het Lijsternest

Stijn Streuvels maakte vanaf zijn zeventigste verjaardag uitgebreid de balans op van zijn leven met een autobiografische trilogie. De titels verwijzen naar de plattelandsdorpen waar hij gewoond had: Heule, het geboortedorp waar hij zijn jeugd doorbracht; Avelgem, het dorp van zijn adolescentiejaren en pril schrijverschap; en Ingooigem, het dorp waar hij in 1905 zijn eigen woning ‘Het Lijsternest’ bouwde en tot aan zijn dood woonde. Het is een tekst vol herinneringen, anekdotes en reflectie op wat er in zijn leven werkelijk toe deed.

Deze uitgave is aangevuld met een niet eerder gepubliceerd cahier vol trefzeker geschreven schetsen, die samen een zelfportret van Streuvels’ persoonlijkheid vormen. Het boek bevat een voorwoord van archivaris Jeroen Cornilly, een nawoord van kleindochter Leentje Vandemeulebroecke en een selectie foto’s van Stijn Streuvels.

 • Stijn Streuvels, Ingooigem. Herinneringen uit Het Lijsternest [Privé-Domein nr. 317], Arbeiderspers
 • Verschijnt oktober 2021

 • € 27,50

 • Meer info op singeluitgeverijen.nl

 

Het uitzicht der dingen. Elke zondag een lijn

'Het uitzicht der dingen. Elke zondag een lijn' is de titel van een project met jonge schrijvers en illustratoren. Het ‘Collectief van de Letterzetter’ van de bibliotheek van Kortrijk en Het Lijsternest slaan de handen in elkaar om jonge schrijvers en illustratoren aan het werk te zetten. De auteurs laten zich door het oeuvre van Streuvels inspireren bij het schrijven van een literaire én een persoonlijke, beschouwende tekst. Hun teksten worden geïllustreerd door jonge grafici. Ambassadeurs Anneleen Van Offel, Joost Devriesere en Gerda Dendooven begeleiden de jonge makers tijdens het project, dat uitmondt in een publicatie én in een rondreizende tentoonstelling.

 • Auteurs: Alice Spinoy, Hans Depelchin, Joke De Kerpel, Laura Nollet, Loeke Vanhoutteghem, Martijn Verhelt en Salma Nachi.

 • Illustratoren: Flore Deman, Klaas De Baere, Lara Jakoba Breine, Larisse Viaene, Shanna Coppens, Toon Delanote, Willem Moreel, Shanna Coppens en Xavier Truant.

 • Verschijnt november 2021

Meld je aan voor de nieuwsbrief