Overslaan en naar de inhoud gaan

Gloednieuw collectieplatform voor het Letterenhuis

Dankzij het nieuwe collectieplatform kan iedereen op eenvoudige manier zoeken in onze collectie. Zowel onderzoekers en als liefhebbers krijgen een online toegang tot een schat aan informatie doordat collectie-items worden voorzien van gedetailleerde beschrijvingen.

De afgelopen drie jaar werkten Letterenhuis, Museum Plantin-Moretus, Museum Mayer van den Bergh en Rubenshuis hard om hun collecties maximaal digitaal vindbaar te maken. Door samen te werken, maken de vier instellingen gebruik van een gedeeld online collectieplatform. Iedere instelling biedt zo online informatie over zijn collectiestukken aan.
Onderzoekers en liefhebbers krijgen een online toegang tot een schat aan informatie doordat collectie-items worden voorzien van gedetailleerde beschrijvingen. Iedereen kan op een eenvoudige manier door de collectie zoeken. 

Voor een optimale documentatie van zowel de collectiestukken als de specifieke archiefcontext waarin ze bewaard worden, maken we gebruik van twee opensource componenten, ArchivesSpace en Arches. Zo garanderen we dat onze beschrijvingen optimaal aansluiten bij internationale beschrijvingsstandaarden en –praktijken, en dus makkelijker kunnen worden gedeeld met en geïnterpreteerd door andere instellingen in de erfgoedsector.

Door het gedeelde opzet van dit platform, beheren de vier erfgoedinstellingen samen informatie over personen en organisaties, thesauri en geüniformeerde beschrijvingsmodellen. 

De collectie van het Letterenhuis is raadpleegbaar op collectie.letterenhuis.be.

Wat is er nieuw?

  • Je doorzoekt alle data van het Letterenhuis via één zoekopdracht en in één zoekomgeving. 
  • Je hebt geen voorkennis nodig om de collectie te ontdekken, dankzij filters op materialen, objecttypes, datums, etc word je ook zonder expliciete zoektermen/zoekvragen rondgeleid in de collectie van het Letterenhuis.
  • Je krijgt in een oogwenk alle verbanden tussen collectiestukken, archieven en makers aangeboden. 
  • Je kan je zoekvraag vlot aanpassen zonder oorspronkelijke zoekopdrachten uit het oog te verliezen.
  • De collectiestukken zijn door de geavanceerde weergave in de IIIF-viewer onmiddellijk (al dan niet vrij) visueel beschikbaar, samen met de beschrijving van het stuk. Het formaat, de schaal, focusgebied, rotatie en kwaliteit van het beeldmateriaal is aanpasbaar.
  • Onze data zijn omgezet naar linked open data (LOD) zodat de data ook voor andere  collectiesystemen toegankelijk zijn,

We hebben ervoor gezorgd dat je de oude recordnummers uit Agrippa, ons vorige collectiesysteem, nog kan gebruiken op het nieuwe collectieplatform.

Verdere ontwikkelingen

  • We delen onze collectiedata met partners: we zorgen voor linken met andere collectiesystemen en -platformen, zoals die van de museumgroep Stad Antwerpen en Archiefpunt.
  • We zorgen ervoor dat zowel onderzoekers als liefhebbers eenvoudig en snel collectiestukken kunnen reserveren in de leeszaal en beeldmateriaal kunnen opvragen.
  • We ontsluiten ook audiovisueel en digitaal archiefmateriaal uit onze collectie met nieuwe datamodellen.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief