Overslaan en naar de inhoud gaan

Afwijzing

thema-expo 'beginnen'

‘Tot onze spijt...’ – dat krijgen veel schrijvers-in-spe te horen. Uitgevers selecteren maar een fractie van de talrijke, vaak ongevraagd ingezonden manuscripten. Want past het boek wel in hun fonds? Zal het verkopen? Zijn de gedichten goed genoeg voor hun tijdschrift? 
De zoektocht naar een uitgever is voor een debutant razend spannend. Hij stelt zich kwetsbaar op, vraagt feedback én erkenning. Brigitte Raskin schreef aan een uitgever: ‘ik weet niet of ik iets kan, ik vraag het aan u.’ Herman de Coninck moedigde in zijn afwijzingsbriefjes jonge dichters aan, maar was ongenadig eerlijk wanneer het moest. 
Tom Naegels toonde veel branie bij het aanprijzen van zijn romans bij verschillende uitgevers. Het duurde naar zijn gevoel eeuwen voor hij eindelijk werd uitgegeven. Hij kijkt er nu geamuseerd, maar niet onbewogen op terug. Het is een angst die ook bij al gepubliceerde schrijvers nooit helemaal verdwijnt. Afgewezen worden, dat is een beetje als liefdesverdriet. 
 

Tom Naegels

De afwijzing

door Tom Naegels

‘Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat we er niet toe kunnen besluiten uw manuscript in ons fonds op te nemen.’ (Maar waarom niet??? Dat schreven ze er nooit bij.)

Paul de Wispelaere, Piet Priryns en Herman de Coninck, ca. 1985

Ik ben niet kapot van je gedichten. Door Herman de Coninck afgewezen.

door Gwenny Dhaese

Het Nieuw Wereldtijdschrift kreeg te maken met brieven van talent dat ontdekt hoopte te worden. Bij hoofdredacteur Herman de Coninck leidde dat tot verschillende soorten reacties.

Jet Falter

Opnieuw beginnen. Afwijzing na debuut.

Uitgeverij Manteau en debutanten Jet Falter en Pjeroo Roobjee

Als je al werk gepubliceerd hebt, betekent dat nog niet dat je op je lauweren kan rusten. Afwijzing loert steeds om de hoek. Het overkwam Jet Falter en Pjeroo Roobjee.

Angèle Manteau en François Closset

Tot onze spijt. Over het afwijzen van manuscripten

door Jan Stuyck

Waarom een boek wel of niet wordt aangenomen door een uitgever hangt af van tal van factoren. Boeken die niet verschijnen evenzeer iets zeggen over de aanpak, het profiel en de fondsopbouw van een uitgeverij.

Brief aan NVT (begin)

Alweer een staaltje van gepruts. Brieven aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

door Bert van Raemdonck

De brief die de ingezonden kopij begeleidt, kan van cruciaal belang zijn. Soms staat of valt het oordeel van de redactie met de eerste indruk die ze van de inzender krijgt.

Jeroen Brouwers en grafisch vormgever Karel Martens, 1969

De ellende die Uitgeverij Manteau de wereld bespaarde.

door Kevin Absillis

Een mooi overzicht van de ‘ellende’ die uitgeverij Manteau de lezer heeft bespaard, is te vinden in lijsten in het archief. Het overgrote deel gaat om volslagen onbekende, nooit doorgebroken schrijvers. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief