Overslaan en naar de inhoud gaan

Thema-expo Beginnen

In de thema-expo ‘Beginnen’ ontdek je verhalen over bekende en minder bekende schrijvers en kunstenaars, van nu en vroeger, en over hun prille begin.  Samen met curatoren Bart Moeyaert, Fikry El Azzouzi, Lara Taveirne, Tom Naegels en Tülin Erkan kozen we verhalen uit het Letterenhuisarchief. Elk van de curatoren brengt daarbij ook een eigen verhaal.

Schrijven. Vertellen. Creëren. Waar begin je? Waar haal je het vertrouwen en de inspiratie vandaan om een boek te schrijven en uit te geven? Hoe ga je om met afwijzingen? En hoe reageer je op de aandacht voor je debuut? Vijf verhaallijnen nemen je mee in de verschillende stappen in het proces van ‘beginnen’. 

Bart Moeyaert, Fikry El Azzouzi, Lara Taveirne, Tom Naegels en Tülin Erkan geven elk hun eigen kijk op dat prille begin. Elk schrijfproces begint namelijk ergens, vaak bij het witte blad , en is meestal een rommelig proces met veel zoeken, wroeten en ploeteren. Wie schrijft kan best wat aanmoediging gebruiken, van een redacteur, een andere auteur of een leraar. 
Schrijfsels naar buiten brengen is spannend. Een afwijzing loert om de hoek en overkomt iedereen. Publiceren is niet altijd makkelijk, en er zijn vele manieren om te debuteren. Wat zich binnen de muren van een uitgeverij afspeelt, is vaak een mysterie. Gelukkig hebben uitgever, redacteur en auteur meestal een bijzondere band. 
Spraakmakende debuten kunnen meteen binnen knallen, maar roepen vaak uiteenlopende reacties op.  

In de thema-expo ontdek je verhalen uit de Letterenhuiscollectie over schrijven en publiceren vroeger en nu, over auteurs en kunstenaars en hun prille begin. De archiefstukken die deze verhalen vertellen, zie je vanaf 15 juni in het Letterenhuis. Vanaf midden juni kan je hier de verhalen lezen. 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief