Overslaan en naar de inhoud gaan

Oogen die kijken - de avonden

Drie avonden over Streuvels en fotografie, over schrijvers en hun memoires en over het oeuvre van Streuvels als inspiratie voor makers vandaag.

Stijn Streuvels, fotograaf

activiteit bij de expo Oogen die kijken

  AFGELOPEN | Stijn Streuvels staat bekend als meester-observator. Dat tekent zich af in zijn boeken, maar ook in de duizenden foto’s die hij maakte. Streuvels was namelijk ook een enthousiast fotograaf. Hij bracht ruim 60 jaar lang zichzelf, zijn familie, zijn vrienden en zijn leefwereld in beeld. Met fotograaf Stephan Vanfleteren en curator Arne De Winde.

  Stijn Streuvels, chroniqueur van het eigen leven

  activiteit bij de expo Oogen die kijken

   AFGELOPEN | Een gesprek over Streuvels, over dagboeken en waarom auteurs die bijhouden, over herinneringen en het schrijven van memoires. Met Leentje Vandemeulebroecke, de kleindochter van Stijn Streuvels.

   Stijn Streuvels inspireert

   jonge makers aan de slag met een oeuvre

    Jonge schrijvers en illustratoren lieten zich door het oeuvre van Streuvels inspireren. Hoe dat in zijn werk ging komen de makers en Gerda Dendooven, een van de ambassadeurs van het project, zelf vertellen.

    Meer Streuvels

    NET GEMIST | Oogen die kijken

    Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels

     NET GEMIST: De expo 'Oogen die kijken' liep van 02/10/2021 t.e.m. 31/12/2021.

     Stijn Streuvels | publicaties

     naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag

     Een boek boordevol foto's uit Streuvels' uitgebreide fotoverzameling, een heruitgave van het laatste deel van Streuvels' autobiografische trilogie en een boek met teksten en grafisch werk van jonge schrijvers en illustratoren geïnspireerd op Streuvels.

     Oogen die kijken - bijlage bij De Standaard

     24.09.2021

     Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.

     Extra aanbod bij de expo Oogen die kijken

     De 150ste verjaardag van Stijn Streuvels zal niet onopgemerkt voorbijgaan in het Letterenhuis. Naast de expo Oogen die kijken, is er nog veel meer.

     Streuvels voor scholen

     Oogen die kijken - lespakket

     Schrijven is ook goed kunnen kijken. Schrijvers halen vaak inspiratie uit hun omgeving: wat ze rond hen zien, horen, meemaken. Observeren is een kunst die Stijn Streuvels heel zeker onder de knie had.

     Aan de hand van de volgende opdrachten ga je je eigen observatie- en beschrijvings-vaardigheden oefenen.

     Meld je aan voor de nieuwsbrief