Van september 2022 tot juni 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.
Met het colloquium De bronnen van de biograaf op 30 maart 2023 wil het Letterenhuis in samenwerking met de VUB en Literatuur Vlaanderen de aandacht vestigen op wat bronnen te bieden hebben voor biografen – en voor welke uitdagingen ze hen stellen.
Schrijvers Bregje Hofstede, Mustafa Kör, Carmien Michels, Aya Sabi en Joost de Vries kozen elk een personage uit de wereldliteratuur. Ze lezen de biografietjes die ze er over schreven voor tijdens het Passa Porta Festival dat van 23 tot 26 maart Brussel inpalmt.
vri 28 april 2023 tot vri 26 mei 2023 van 13:30 tot 16:30
Biografieën zijn vandaag erg populair, maar hoe begin je aan het schrijven ervan? Tips over bronnenmateriaal en hoe je ermee aan het schrijven kunt, krijg je in een driedelige cursusreeks van schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans.
Bezoek samen met een gids de geheime kamers van de Vlaamse literatuur en ontdek er 4,5 km archief. Verwacht je aan een zee van verhalen over schrijvers en hun leven!
Onder de noemer ‘Beestig!’ richt Erfgoeddag dit jaar de schijnwerpers op onze mededieren. Uit de Letterenhuiscollectie diepen we verhalen over katten, vossen en vissen op. Ontdek de band tussen schrijvers en hun kat in een mini-expo of volg een depotbezoek met vossen en vissen als rode draad.
Kristien Hemmerechts over de dagboeken van Leopold Flam
In februari verscheen Ik zal alles verdragen, ook mezelf, een keuze uit de dagboeken en brieven van de filosoof Leopold Flam (1912-1995) uit de collectie van het Letterenhuis. Kristien Hemmerechts, met Guido Van Wambeke initiatiefnemer van de uitgave, vertelt hieronder hoe zij middels een groot en vernieuwend transcriptieproject tot deze uitgave kwam.
Muziektheaterduo Teletext herwerkte het originele gedicht De Aftocht van Paul van Ostaijen. Dit leverde naast een single ook een videoclip op. In de expo 'BOEM! Paul Van Ostaijen in Berlijn' was de clip voor het eerst te zien.
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.
Is jouw werkruimte een rommeltje? Organiseer een Trashday! Een dag waarop je met de hele organisatie je archief ordent, vervolledigt of opruimt. Het project TRACKS helpt je verder in drie stappen.
In september 2022 werd Weerspiegeld in een waterglas, de langverwachte biografie van schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) geschreven door Annette Portegies, gepresenteerd. Tegelijk verscheen ook een bloemlezing uit het werk van Gilliams, samengesteld door Leen Huet.
Jonge schrijvers en illustratoren lieten zich door het leven en het oeuvre van Streuvels inspireren. Hoe dat in zijn werk ging, vertellen de makers en Gerda Dendooven, een van de ambassadeurs van het project, zelf. (Her)beluister hier de podcast.
Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer.
Zacht Lawijd: levend, leesbaar en literair-historisch. Met ook in nummer 3 van dit jaar weer prachtige verhalen uit de Vlaamse en Nederlandse literatuurgeschiedenis.
Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.
Naar aanleiding van de ontmanteling van de vaste opstelling, worden de collectiestukken opgeborgen in het depot en wordt de ruimte opnieuw ingericht. Hoe gaat dat in zijn werk?
22/06/2022 | In maart gingen we van start met de ontmanteling van de vaste opstelling. De vele gepresenteerde collectiestukken worden gereinigd, verpakt, gedigitaliseerd en opgeborgen in het depot. Waar staan we ondertussen?
Radiomaakster Gudrun De Geyter (VRT | Klara) maakte een vierdelige podcast over het leven van schrijver Maurice Gilliams. Met biografe Annette Portegies, schrijvers, kenners en vrienden van Gilliams én met de stem van Gilliams zelf.
In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.
Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.