Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuis

Het geheugen van de Vlaamse literatuur

Biografiejaar

Het leven, een verhaal. Biografiejaar 2022 - 2023

Biografiejaar

Van september 2022 tot juni 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Dit voorjaar

Colloquium

De bronnen van de biograaf
  Uitverkocht don 30 maart 2023 van 9:00 tot 18:00

Met het colloquium De bronnen van de biograaf op 30 maart 2023 wil het Letterenhuis in samenwerking met de VUB en Literatuur Vlaanderen de aandacht vestigen op wat bronnen te bieden hebben voor biografen – en voor welke uitdagingen ze hen stellen.

Vijf schrijvers op zoek naar een personage

Passa Porta Festival 2023
  zon 26 maart 2023 van 16:30 tot 17:30

Schrijvers Bregje Hofstede, Mustafa Kör, Carmien Michels, Aya Sabi en Joost de Vries kozen elk een personage uit de wereldliteratuur. Ze lezen de biografietjes die ze er over schreven voor tijdens het Passa Porta Festival dat van 23 tot 26 maart Brussel inpalmt.

De biografische schets

workshopreeks
  vri 28 april 2023 tot vri 26 mei 2023 van 13:30 tot 16:30

Biografieën zijn vandaag erg populair, maar hoe begin je aan het schrijven ervan? Tips over bronnenmateriaal en hoe je ermee aan het schrijven kunt, krijg je in een driedelige cursusreeks van schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans.

Depotbezoek

instaprondleidingen | individuele bezoekers

  Bezoek samen met een gids de geheime kamers van de Vlaamse literatuur en ontdek er 4,5 km archief. Verwacht je aan een zee van verhalen over schrijvers en hun leven!

  Katten, vossen & vissen

  Erfgoeddag 2023
   zon 23 april 2023 van 10:00 tot 17:00

  Onder de noemer ‘Beestig!’ richt Erfgoeddag dit jaar de schijnwerpers op onze mededieren. Uit de Letterenhuiscollectie diepen we verhalen over katten, vossen en vissen op. Ontdek de band tussen schrijvers en hun kat in een mini-expo of volg een depotbezoek met vossen en vissen als rode draad.

  Leen Huet met ‘Dansen met Clio’

  Boeken op woensdag
   woe 5 april 2023 van 12:30 tot 13:30

  Journalist Dirk Leyman gaat in gesprek met schrijfster Leen Huet in het Letterenhuis. 

  Collectieverhalen

  Leopold Flam

  Ik zal alles verdragen, ook mezelf

  Kristien Hemmerechts over de dagboeken van Leopold Flam

  In februari verscheen Ik zal alles verdragen, ook mezelf, een keuze uit de dagboeken en brieven van de filosoof Leopold Flam (1912-1995) uit de collectie van het Letterenhuis. Kristien Hemmerechts, met Guido Van Wambeke initiatiefnemer van de uitgave, vertelt hieronder hoe zij middels een groot en vernieuwend transcriptieproject tot deze uitgave kwam.

  Duoportret van muziektheatermakers 'Teletext'

  Unieke versie van 'De aftocht'

  Naar het originele gedicht van Paul Van Ostaijen

  Muziektheaterduo Teletext herwerkte het originele gedicht De Aftocht van Paul van Ostaijen. Dit leverde naast een single ook een videoclip op. In de expo 'BOEM! Paul Van Ostaijen in Berlijn' was de clip voor het eerst te zien.

  Congo herlezen

  Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza

  Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.

  Uitgelicht

  trash day

  Trashday

  Organiseer een digitale opruimdag

  Is jouw werkruimte een rommeltje? Organiseer een Trashday! Een dag waarop je met de hele organisatie je archief ordent, vervolledigt of opruimt. Het project TRACKS helpt je verder in drie stappen.

  Maurice Gilliams

  Biografie & bloemlezing Maurice Gilliams

  In september 2022 werd Weerspiegeld in een waterglas, de langverwachte biografie van schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) geschreven door Annette Portegies, gepresenteerd. Tegelijk verscheen ook een bloemlezing uit het werk van Gilliams, samengesteld door Leen Huet.

  Stijn Streuvels in Het Lijsternest

  Het uitzicht der dingen

  Podcast

  Jonge schrijvers en illustratoren lieten zich door het leven en het oeuvre van Streuvels inspireren. Hoe dat in zijn werk ging, vertellen de makers en Gerda Dendooven, een van de ambassadeurs van het project, zelf. (Her)beluister hier de podcast. 

  Publicaties

  Cover Zuurvrij 43

  Zuurvrij 43

  Winternummer 2022-23

  Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer. 

  Zuurvrij 42

  Zuurvrij 42

  Zomernummer 2022

  Zomeren met Zuurvrij! Archief- en literatuurverhalen in een vrolijk en kleurrijk jasje.

  Cover Zacht Lawijd nummer 3

  Zacht Lawijd | najaar 2022

  Nummer 3

  Zacht Lawijd: levend, leesbaar en literair-historisch. Met ook in nummer 3 van dit jaar weer prachtige verhalen uit de Vlaamse en Nederlandse literatuurgeschiedenis.

  Voor groepen

  Depotgeheimen

  groepsrondleidingen

  Een gids neemt jou en je groep mee voor een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.

  Atelierflat Jozef Peeters

  Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

  Achter de schermen

  Museum Letterenhuis

  Letterenhuis krijgt opfrisbeurt

  Vanaf 2 maart 2022

  Het Letterenhuis krijgt een grote opfrisbeurt. Dit voorjaar worden zowel de permanente opstelling als de gevel van het pand aangepakt. 

  Ontmanteling vaste opstelling

  Ontmanteling van de vaste opstelling

  Een hele klus!

  Naar aanleiding van de ontmanteling van de vaste opstelling, worden de collectiestukken opgeborgen in het depot en wordt de ruimte opnieuw ingericht. Hoe gaat dat in zijn werk?

  Update ontmanteling vast opstelling

  Update: ontmanteling van de vaste opstelling

  22/06/2022 | In maart gingen we van start met de ontmanteling van de vaste opstelling. De vele gepresenteerde collectiestukken worden gereinigd, verpakt, gedigitaliseerd en opgeborgen in het depot. Waar staan we ondertussen?

  Lezen en luisteren

  Maurice Gilliams

  podcast

  Radiomaakster Gudrun De Geyter (VRT | Klara) maakte een vierdelige podcast over het leven van schrijver Maurice Gilliams. Met biografe Annette Portegies, schrijvers, kenners en vrienden van Gilliams én met de stem van Gilliams zelf.

  Stijn Streuvels

  radiodocumentaire

  Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.

  100 jaar Hubert Lampo

  zijn archief, een podcast en een wandeling

  In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.

  Online zijn we altijd open

  Het Letterenhuis bij je thuis

  Online altijd open

  Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.

  Online Letterenhuisloket

  Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.

  Digitale dienstverlening

  Voor eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk via mail.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief