Overslaan en naar de inhoud gaan

INSPIRATIE-EXPO

Toekomstplannen voor het gelijkvloers

Tijdens November Boekenmaand kun je in het Letterenhuis een glimp van de toekomstplannen voor het gelijkvloers opvangen. Meer zelfs: na het bekijken van een inspiratie-expo over de nieuwe invulling van de publieksruimte kun je zélf ideeën en suggesties aandragen. Want het Letterenhuis van de toekomst, waar we met bezoekers en partners het literair erfgoed tot leven brengen, dat bouwen we samen. 

Van 28 okt. tot 30 nov. 2022 (ma-vrij, 9u-16u) 

Met de ontmanteling van de permanente museumopstelling ontstaat ruimte. Véél ruimte. Achter de schermen werkte het Letterenhuis aan de nieuwe invulling, o.a. met een omgevingsanalyse, gebruikersonderzoek en gesprekken met belanghebbenden. 

Studenten Interieurarchitectuur van de Universiteit Antwerpen tekenden in het kader van hun bachelorproef ook enkele eerste ontwerpvoorstellen uit. Die tonen we nu, ter inspiratie én als aanknopingspunt voor een goed gesprek. 

 

 

Gelijkvloers Letterenhuis

 

Dialoog over de toekomst

In hun maquettes, ontwerptekeningen en digitale simulaties verbeelden de studenten toekomstmogelijkheden. Abstracte ideeën en ambitieuze plannen krijgen zo plots een hele concrete vorm. Voor deze inspiratie-expo selecteerde het Letterenhuis samen met de opleiding het werk van drie studententeams. Wat voorligt zijn geen finale ontwerpen, wél zijn het ontwerpvoorstellen waarover we in dialoog willen gaan. 

Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis

 

Ruimte voor mensen

Na de transformatie vormt het gelijkvloers een laagdrempelige, uitnodigende toegangspoort naar ons rijke archief. Ook is het een ruimte voor creatie, ontmoeting, verbinding en uitwisseling. Het Letterenhuis moedigt zo iedereen aan om op vernieuwende manieren met de unieke collectie aan de slag te gaan. 

Om iedereen met open armen te kunnen verwelkomen, willen we een aangename en uitnodigende ontvangstruimte. Andere plannen voor het gelijkvloers? Er liggen veel ideeën op tafel, o.a. een kernpresentatie met collectiestukken, een leeszaal, studie- of werkplekken en een workshop- of projectruimte. Het Letterenhuis geeft die plannen samen met partners én bezoekers verder vorm. 

Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis

 

Krijtlijnen verfijnen 

Samen zijn we slimmer. Als bezoeker kun je aan het einde van de inspiratie-expo reageren op de ontwerpvoorstellen. Het Letterenhuis verzamelt alle indrukken en speurt naar ideeën en suggesties die de toekomstplannen nog beter maken. 

Kom langs, geef in een reactie op stellingen je mening over de krijtlijnen die voorliggen, draag per ruimtelijke functie suggesties aan en reageer op bijdrages van andere bezoekers. Wees welkom! 

Praktisch

De inspiratie-expo is toegankelijk van 28 oktober tot en met 30 november, telkens van maandag tot vrijdag tussen 9u en 16u. Op 31 oktober, 1 en 11  november is het Letterenhuis gesloten.
 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief