Overslaan en naar de inhoud gaan
Ontmanteling vaste opstelling

Ontmanteling van de vaste opstelling

Een hele klus!

De vaste museumopstelling van het Letterenhuis biedt sinds 2004 een overzicht van de hoogtepunten van de Vlaamse literatuur. Na achttien jaar is het tijd voor een nieuwe aanpak, een opfrisbeurt is noodzakelijk. Vanaf 1 maart 2022 zijn we gestart met de ontmanteling van de vaste opstelling. De collectiestukken worden opgeborgen in het depot en de ruimte wordt opnieuw ingericht. Hoe gaat dat in zijn werk?

Conditiecheck

De ontmanteling van de vaste opstelling begint met een conditiecheck van de tentoongestelde objecten. Samen met de restauratoren oordelen we over de staat en de toekomst van de gepresenteerde handschriften, brieven, notitieboekjes, affiches en kunstwerken. Hoe hanteren we de stukken? Waar moeten we op letten bij het leegmaken van de vitrines? Welke stukken gaan naar het restauratieatelier om gedemonteerd te worden? Wat laten we in passe-partout of kaderen we uit? Zijn er objecten die schade hebben opgelopen en extra behandeling of restauratie nodig hebben? Wat verwachten we van de art handlers?

Ontmanteling

Conserveren en restaureren

Het atelier in huis is het kloppende hart van de ontmanteling. De documenten worden daar met een zachte borstel gereinigd, iconografisch werk wordt uit de lijst gehaald en foto’s gedemonteerd van hun steunen. De objecten krijgen het gepaste zuurvrije mapje en worden weggeborgen op de juiste plaats in onze depots. Onze archiefmedewerkers behandelen alle stukken met zorg. Sommige objecten vragen extra behandeling, of kunnen we niet zelf demonteren. De papierrestauratoren nemen het dan van ons over en voeren de nodige specialistische handelingen uit.

Ontmanteling

Plaats vrijmaken in het depot

In de vaste opstelling worden veel schilderijen, collages en portretten gepresenteerd. Om deze (top)stukken een plek in het schilderijendepot te kunnen geven, maken we daar eerst plaats vrij. We selecteren documenten, foto’s en iconografisch werk om uit te lijsten, opdat de topstukken uit de opstelling – met mooie lijst – er straks netjes kunnen worden opgehangen.

Ontmanteling

Registreren/identificeren en wegbergen

Als eenmaal alle stukken netjes verpakt en geschoond zijn, controleren we hun registratie in het collectiebeheerssysteem. Sommige stukken worden gedigitaliseerd. We passen de gegevens aan en daarna gaan de collectieonderdelen de archiefdepots in. Daar rusten de objecten uit in het donker, om eventueel later (pas binnen een aantal jaar) opnieuw aan het publiek getoond te worden. Raadplegen in de leeszaal kan natuurlijk wel nog steeds!

Ontmanteling vaste opstelling: registreren en wegbergen

Meer over de ontmanteling

Museum Letterenhuis

Letterenhuis krijgt opfrisbeurt

Vanaf 2 maart 2022

Het Letterenhuis krijgt een grote opfrisbeurt. Dit voorjaar worden zowel de permanente opstelling als de gevel van het pand aangepakt. 

Update ontmanteling vast opstelling

Update: ontmanteling van de vaste opstelling

22/06/2022 | In maart gingen we van start met de ontmanteling van de vaste opstelling. De vele gepresenteerde collectiestukken worden gereinigd, verpakt, gedigitaliseerd en opgeborgen in het depot. Waar staan we ondertussen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief