Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuis krijgt opfrisbeurt

Vanaf 2 maart 2022

Het Letterenhuis krijgt een grote opfrisbeurt. Dit voorjaar worden zowel de permanente opstelling als de gevel van het pand aangepakt. 

Het Letterenhuis is sinds de oprichting in 1933 hét literaire archief van Vlaanderen. Ook herbergt het een museum met het verhaal van de Vlaamse literatuur sinds 1830, met tijdelijke exposities en veel andere publieksactiviteiten. Een opfrisbeurt is echter noodzakelijk. 

De vaste museumopstelling biedt sinds 2004 een overzicht van de hoogtepunten van de Vlaamse literatuur. Na achttien jaar is het tijd voor een nieuwe aanpak, een opfrisbeurt is noodzakelijk. Vanaf 1 maart 2022 start de ontmanteling van de vaste opstelling, worden de collectiestukken opgeborgen in het depot en wordt de ruimte opnieuw ingericht. 

Vanaf najaar 2023 zal het gelijkvloers van het Letterenhuis nog meer dan voorheen dé plek zijn om te creëren, te onderzoeken, te ontdekken en te beleven. Hier ontmoeten auteurs, onderzoekers, scholieren, studenten en liefhebbers elkaar in een inspirerende ruimte. De collectie zal het publieksprogramma voeden via verschillende disciplines en kanalen. Het Letterenhuis stimuleert in de samenwerking met vele partners een innovatief gebruik van Vlaams literair erfgoed. 

De leeszaal blijft tijdens de opfrisbeurt open, depotbezoeken lopen door, de publieksactiviteiten vinden gewoon doorgang, ook voor scholen.

Letterenhuisfestivaldepotrondleiding scholen

Achter de schermen

Ontmanteling vaste opstelling

Ontmanteling van de vaste opstelling

Een hele klus!

Naar aanleiding van de ontmanteling van de vaste opstelling, worden de collectiestukken opgeborgen in het depot en wordt de ruimte opnieuw ingericht. Hoe gaat dat in zijn werk?

Update ontmanteling vast opstelling

Update: ontmanteling van de vaste opstelling

22/06/2022 | In maart gingen we van start met de ontmanteling van de vaste opstelling. De vele gepresenteerde collectiestukken worden gereinigd, verpakt, gedigitaliseerd en opgeborgen in het depot. Waar staan we ondertussen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief