Overslaan en naar de inhoud gaan

Geert van Istendael (1947)

Aanwinst januari - september 2021

Archief met notitieschriften, manuscripten, correspondentie (met Benno Barnard, Jeroen Brouwers, Christine D’haen, Leonard Nolens enz.), voorbereidingen voor lezingen en literatuur- en poëziefestivals en persartikelen over de auteur en zijn werk.

Geert van Istendael (Ukkel, 1947) is schrijver, essayist en vertaler, en maakte ook carrière als journalist bij de BRT (N). Als specialist bracht hij verslag uit over onder andere de Belgische politiek, Duitsland en de Duitse Democratische Republiek. Zijn aan het Letterenhuis overgedragen archief bestaat daarom niet alleen uit literair werk, maar bevat ook ander materiaal – zoals een historisch opmerkelijk document over een belangrijk moment uit de wereldgeschiedenis. Vanuit het oogpunt van de journalist Van Istendael getuigt een agenda uit 1989 over de val van de Berlijnse Muur.

De agenda biedt een anekdotisch overzicht van de persconferentie door DDR-politicus Günter Schabowski, waarin die het vrije reizen tussen het oosten en het westen van Berlijn aankondigde. In het Duits genoteerde feitelijkheden over het beleid en de aankondiging van Schabowski worden afgewisseld met een persoonlijk en emotioneel relaas van Van Istendael over de gebeurtenissen van 9 november 1989: 'En dat na nog maar het begin van een helse nacht, zoals Berlijn er in geen 40 jaar één had meegemaakt. Omstreeks middernacht gebeurde wat in de vooravond niemand ooit had kunnen geloven: mensen tegen de muur, mensen vrij door alle grensposten heen, mensen op de muur.'

Meld je aan voor de nieuwsbrief