Aster Berkhof werd geboren op 18 juni 1920 in Rijkevorsel als Louis (Lode) Paulina van den Bergh. Hij studeerde Germaanse filologie en promoveerde in Leuven op het proefschrift De analyse van het literaire kunstwerk (1946). Hij ging aan de slag als journalist en werd daarna leraar aan verschillende athenea en uiteindelijk hoogleraar Engels aan de UFSIA, een voorloper van de Universiteit Antwerpen. In de jaren vijftig reisde Berkhof de wereld rond en deed hij daarvan verslag in reportages en romans. In 1956 trouwde hij met Nora Steyaert, een van de eerste BRT-omroepsters.
Hij brak door met de humoristische roman Veel geluk, professor (1949) dat verschillende herdrukken kende, in 1977 tot musical werd omgewerkt en in 2001 tot een tv-feuilleton. In totaal schreef Berkhof 101 boeken binnen uiteenlopende genres en stijlen, zoals detectiveromans (De commissaris gaat uit stelen, 1954), streekromans (Isidoor, 1951), avontuurlijke en humoristische romans voor de jeugd (Paavo, de Lap, 1954) en boeken met een religieuze thematiek (de trilogie Dagboek van een missionaris, Het einde van alles, en De woedende Christus, (1962-1965)). Het huis van mama Pondo, (1972) over zijn verontwaardiging over de apartheid in Zuid-Afrika, gebaseerd op zijn reis in dat land, zorgde voor veel ophef.
Aster Berkhof werd veel gelauwerd voor zijn werk. In 2001 won hij de oeuvreprijs van de Provincie Antwerpen en in 2013 de Hercule Poirot-prijs voor zijn volledige werk. In Rijkevorsel werd hij in 2004 tot ereburger benoemd en in 2008 opende daar het Aster Berkhofmuseum. Op 18 juni 1920 werd Berkhof 100. Hij stierf op 29 september 2020.
Het Letterenhuis bewaarde al enkele interessante archiefstukken zoals de handschriften van Veel geluk, professor, De woedende Christus en Het einde van alles, die inzicht geven in het ontstaansproces van deze werken. Nu - op zijn honderste verjaardag - voegen we een substantieel deel toe aan deze archiefstukken. Handschriften, foto's, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typmachine, laptop en videocamera's zullen vanaf nu vakkundig bewaard worden in het Letterenhuis.