Overslaan en naar de inhoud gaan

Het rijke archief van Aster Berkhof

In het Letterenhuis ontdek je het rijke archief van Aster Berkhof, een veelgelezen en belangrijke Vlaamse auteur, die maar liefst 101 romans schreef.

De Vlaamse auteur Aster Berkhof schreef 101 romans en overleed in 2020 op honderdjarige leeftijd. In de sfeer van zijn laatste verjaardag mocht het Letterenhuis zijn schrijversarchief verwelkomen: handschriften, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals zijn typemachine, laptop en videocamera’s. Het Letterenhuis bewaarde al interessante archiefstukken van Berkhof – zoals de handschriften van Veel geluk, professor, De woedende Christus en Het einde van alles. Samn vormen ze een rijk archief.

Aster Berkhof, schrijver en journalist

Aster Berkhof (1920-2020) – pseudoniem van Louis van den Bergh – debuteerde in 1944 met de detective De heer in grijze mantel. Vijf jaar later brak hij door met de humoristische roman Veel geluk, professor die vaak werd herdrukt, in 1977 tot musical omgewerkt en in 2001 tot tv-feuilleton.

In totaal schreef Berkhof 101 boeken in uiteenlopende genres en stijlen, zoals detectiveromans (De commissaris gaat uit stelen, 1954), streekromans (Isidoor, 1951), avontuurlijke en humoristische romans voor de jeugd (Paavo, de Lap, 1954) en boeken met een religieuze thematiek (de trilogie Dagboek van een missionaris, Het einde van alles, en De woedende Christus, 1962-1965). Het huis van mama Pondo, (1972) over zijn verontwaardiging over de apartheid in Zuid-Afrika en gebaseerd op zijn reis door dat land, zorgde voor veel ophef.

Naast schrijver was Berkhof journalist en reisde hij de wereld rond waarvan hij verslag deed in reportages en romans. In 1956 trouwde hij met Nora Steyaert, een van de eerste BRT-omroepsters. Zij overleed in het voorjaar van 2020.

Ereburger van Rijkevorsel

Aster Berkhof, ereburger van Rijkevorsel sinds 2004, droeg zijn archief in 2008 aanvankelijk over aan het Aster Berkhofmuseum in die gemeente. Toen het museum tien jaar later moest sluiten, besloten familie, de gemeente Rijkevorsel en de betrokken erfgoedpartners het archief aan het Letterenhuis te schenken. 

Dankzij de inspanningen van Erfgoed Noorderkempen en de gemeente Rijkevorsel, die met de hulp van vrijwilligers het volledige archief inventariseerden en foto’s en audiomateriaal digitaliseerden, kon het Letterenhuis het archief op korte termijn toegankelijk maken via haar databank. 

Literaire reeks 10 x 100, 10 auteurs van nu over een auteur van 1920

Annelies Verbeke schreef voor onze 10x100-reeks een tekst over Aster Berkhof. 10x100 is een reeks van tien verhalen over honderdjarige schrijvers uit de collectie van het Letterenhuis. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief