Overslaan en naar de inhoud gaan

Annelies Verbeke - biografie

Annelies Verbeke is een Vlaamse schrijfster. Met haar debuutroman 'Slaap!' won ze meteen verschillende prijzen. Haar liefde voor korte verhalen maakt haar een voorvechtster van het genre.

Annelies Verbeke (1976) studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde in Gent en Scenarioschrijven aan het RITS in Brussel. Haar succesvolle debuutroman Slaap! (2003) verscheen in 21 landen, won de Vlaamse debuutprijs en het Gouden Ezelsoor en stond op de longlist van de Ako- en de Libris Literatuurprijs. Ze publiceerde een tweede roman Reus (2006) en een bundel verhalen Groener gras (2007), waarin haar bijzondere realisme en lichtjes bizarre en absurde humor de aandacht trokken. Voor haar roman Dertig dagen (2015) kreeg Verbeke de Lezersprijs van NRC Handelsblad, de Opzij Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs. Ze schrijft verder filmscenario’s, theaterteksten en columns, o.m. voor NRC-Handelsblad, De Standaard en De Morgen.

Haar liefde voor het korte verhaal maakte Annelies Verbeke tot een voorvechtster van het genre. In 2012 stelde zij met Sanneke van Hassel Naar de stad samen, een bloemlezing met veertig 21ste-eeuwse internationale korte verhalen. Datzelfde jaar verscheen Verbekes eigen verhalenbundel Veronderstellingen; haar derde verhalenbundel Halleluja verscheen in 2017. Het boek stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, en Verbeke won er de Cutting Edge Award mee, alsook de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van het jaar.

Tijdens het academiejaar 2018-19 werkte Annelies Verbeke als ‘Vrije Schrijver’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, wat resulteerde in haar essay ‘De taal van de wereld’. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief