Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuis in het kort

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het brengt mensen samen rond literair erfgoed door met vele en diverse partners te werken aan het verzamelen, bewaren en ontsluiten van de collectie. In de leeszaal en steeds meer ook online kan je de rijke collectie raadplegen voor onderzoek.

Letterkundig archief

Het Letterenhuis bestaat sinds 1933 en is het letterkundige archief van Vlaanderen. De collectie bestaat uit archivalia met betrekking tot de historische en hedendaagse literaire creatie, het boekbedrijf en aanverwante vakgebieden en kunsten. Het Letterenhuis verzamelt, bewaart en ontsluit de papieren en digitale manuscripten, brieven, documenten, portretten en foto’s van alle ‘literaire makers’ in Vlaanderen: schrijvers, dichters, essayisten, slammers, rappers, zangers, tijdschriften, toneel- en theatergezelschappen en -makers, verenigingen, literaire bedrijven en instellingen, boekillustratoren. Ook culturele affiches behoren tot het verzamelgebied. Het beginpunt van de collectie ligt rond 1780.

Het literaire geheugen van Vlaanderen

Als ‘literaire geheugen van Vlaanderen’ bewaart het Letterenhuis ruim twee miljoen brieven en handschriften (waarvan steeds meer digitaal), 150.000 foto’s en 65.000 affiches. De correspondenties, handschriften en documentatie vormen het bronnenmateriaal voor onderzoek, teksteditie, biografie en literatuurgeschiedenis en wordt ook steeds meer ingezet als basis en inspiratie voor andere literaire en culturele creaties. Het collectieplatform biedt online een overzicht van de collectie, met veel online raadpleegbare collectiestukken. In de leeszaal kunnen documenten worden opgevraagd en geraadpleegd.

Archief van en voor Vlaanderen

Sinds januari 2004 is het Letterenhuis door de Vlaamse overheid erkend als het literaire archief van en voor Vlaanderen. Deze erkenning betekent een belangrijke ondersteuning en maakt het voor het Letterenhuis mogelijk om de archieffunctie verder uit te bouwen, te versterken en te optimaliseren. De collectie wordt in optimale omstandigheden bewaard en volgens de internationale standaarden ontsloten om door onderzoekers te worden bestudeerd. Het Letterenhuis zet de eigen expertise in voor het hele literaire erfgoedveld.

Subsidiërende overheid

De Vlaamse Overheid geeft jaarlijks structurele subsidies aan het Letterenhuis. Zonder deze steun zou het Letterenhuis niet kunnen functioneren.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief