Overslaan en naar de inhoud gaan
Campagnebeeld Wie verdient een Biografie?

Biografische schetsen

Wie verdient een biografie?

In juni kon je drie zaterdagen op rij in de Standaard der Letteren biografische schetsen lezen van Maria Rosseels, Nicole Van Goethem en Johanna Desideria Courtmans-Berchmans. De auteurs zijn Heleen Debruyne, Nico Boon en Kathleen Vereecken.

Tijdens November Boekenmaand gingen we samen met de Standaard der Letteren op zoek naar wie volgens jou, de lezer, een biografie verdient. We deden een oproep met tien namen van mensen uit de culturele wereld van wie het Letterenhuis archief bewaart, waaruit je kon kiezen – maar je kon ook zelf een naam naar voren schuiven van een (al overleden) Vlaamse schrijver, dichter of andere kunstenaar.

Van de drie meest genoemde mensen werden biografische schetsen geschreven, die in juni in de Standaard der Letteren werden gepubliceerd.

Resultaten

Uit de resultaten bleek dat lezers vooral benieuwd zijn naar de levens van de vrouwelijke auteurs en kunstenaars uit de keuzelijst van tien: Johanna Desideria Courtmans-Berchmans eindigde op 1, Nicole Van Goethem op 2 en Maria Rosseels op 3.

Heleen Debruyne schreef over Maria Rosseels, theatermaker Nico Boon maakte een tekst over Nicole Van Goethem en auteur en journalist Kathleen Vereecken zorgde voor een biografische schets van Johanna Desideria Courtmans-Berchmans.

Video’s ‘Uit de archiefdoos’

Wil je kennismaken met Rosseels, Van Goethem of Courtmans-Berchmans? In drie korte video’s stellen Marieke De Maré, Nico Boon en Lara Taveirne hen aan je voor aan de hand van telkens drie archiefstukken.

Bekijk de video's

Meld je aan voor de nieuwsbrief