Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeeldingen van enkele vrouwelijke auteurs uit het Letterenhuis

Vrouwen in de collectie

videoreeks 'uit de archiefdoos'

In de reeks ‘Uit de archiefdoos’ vertellen makers van nu over een vrouwelijke auteur/kunstenaar. Elk van hen dook in een archief en koos drie stukken voor een korte video over leven en carrière van een vrouw.

Als literair archief bewaart het Letterenhuis archieven van grote en kleine namen uit de literatuurgeschiedenis: van gecanoniseerde auteurs tot auteurs die vandaag nauwelijks nog bekend zijn, maar die vaak wel bijzonder of vernieuwend literair werk hebben geschreven.
Veel van de archieven van vrouwen in het Letterenhuis zijn indrukwekkend. Ze bevatten unieke stukken die het ontstaansproces van literaire werken in beeld brengen. Ze vertellen ook persoonlijke verhalen en geven bijvoorbeeld via briefwisseling zicht op de literaire netwerken van deze auteurs of op hun literaire of sociale engagementen.

In de video’s ‘Uit de archiefdoos’ stelt een maker van nu je in ca. 4 minuten een vrouwelijke auteur/kunstenaar voor. Elke maker duikt in een archief en haalt drie stukken uit de dozen voor een video over leven en carrière van een vrouw.

Er reist ook telkens een filmpje mee met The Dead Ladies Show, een productie van auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta. The Dead Ladies Show is een sprankelend café chantant over opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

Maria Rosseels (datum onbekend)

Marieke De Maré over Maria Rosseels

videoreeks 'uit de archiefdoos'

In een korte video stelt Marieke De Maré je schrijfster Maria Rosseels voor aan de hand van drie archiefstukken uit de Letterenhuiscollectie.

Nicole van Goethem

Nico Boon over Nicole Van Goethem

videoreeks 'uit de archiefdoos'

In een korte video stelt Nico Boon je tekenares Nicole Van Goethem voor aan de hand van drie archiefstukken uit de Letterenhuiscollectie.

Johanna Desideria Courtmans-Berchmans

Lara Taveirne over J.D. Courtmans-Berchmans

videoreeks 'uit de archiefdoos'

In een korte video stelt Lara Taveirne je schrijfster Johanna Desideria Courtmans-Berchmans voor aan de hand van drie archiefstukken uit de Letterenhuiscollectie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief