Stil verzet. De oorlogsjaren van August Vermeylen 1939-1945
Stil verzet is de eerste biografie van August Vermeylen, een van de belangrijkste figuren uit de Vlaamse beweging. Het boek biedt een kwetsbaar en indringend verhaal over hoe een intellectueel probeert te overleven tijdens de oorlogsjaren. Van de Duitsers krijgt Vermeylen tijdens de Tweede Wereldoorlog het verbod om nog enige openbare functie uit te oefenen. In dit boek zien we Vermeylen geïsoleerd verder werken. Hij helpt Joodse vluchtelingen, zorgt voor zijn familie, wijst consequent elke samenwerking met de nazi’s af, maar blijft wel trouw aan vrienden en leerlingen die te ver gaan in hun bewondering voor Duitsland.
In het gesprek gaan Bruno De Wever en Hans Vandevoorde niet alleen dieper in op de thema’s van het boek en de figuur van Vermeylen maar ook op de vraag hoe we de culturele geschiedenis van intellectuelen in Vlaanderen kunnen schrijven. Welke rol spelen primaire bronnen bij het schrijven van historisch onderzoek? Welke uitdagingen kom je tegen bij het werken met archiefmateriaal? Hoe wordt de interpretatie van bronnen beïnvloed door de context waarin ze zijn gemaakt? Op welke manier worden secundaire bronnen gebruikt om primaire bronnen te contextualiseren?
Programma
- Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis, verwelkomt
- Vermeylen-biograaf Hans Vandevoorde en historicus Bruno De Wever gaan in gesprek
- Met een Lege Stoel vraagt PEN Vlaanderen aandacht voor een collega auteur die ergens ter wereld een gevangenisstraf uitzit.
- Drankje en mogelijkheid tot laten signeren van het boek
Praktisch
- Woensdag 25 september, van 20 tot 21.15 uur
- Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
- We hebben het maximum aantal inschrijvingen bereikt. Wie op de wachtlijst wenst te komen, kan een mail sturen naar info@vermeylenfonds.be.
i.s.m. Vermeylenfonds en PEN Vlaanderen