Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuis

Het geheugen van de Vlaamse literatuur

Biografiejaar

Het leven, een verhaal. Biografiejaar 2022 - 2023

Biografiejaar

Van september 2022 tot eind 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Gelijkvloers & gevelrestauratie

Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis

Dynamische publieksruimte

Elk huis heeft op gezette tijden wat extra liefde en een opfrisbeurt nodig. Ook het Letterenhuis. In 2023 restaureren we de monumentale voorgevel. Vanaf najaar '23 staat de herinrichting van het gelijkvloers op de agenda. Het gelijkvloers transformeert tot een dynamische publieksruimte. Alles bij elkaar vormt dit een hele metamorfose. 

Onderzoek & collectie

Foto van Felix met de jonge Gommaar

Collecties Felix en Gommaar Timmermans

Letterenhuis verwerft belangrijke archiefstukken

Het Letterenhuis verwerft het integrale archief van Gommaar Timmermans en onmisbare archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans. 

Foto van Jeanne Brabants in de dansstudio

Dansicoon Jeanne Brabants

Letterenhuis verwerft archief

Het Letterenhuis verwelkomt het archief van danseres, choreografe en pedagoge Jeanne Brabants.

Pasfoto van Duribreux

De schrijver is ons welkom

Lies Galle voor Zuurvrij 43

Een bijdrage over het meervoudige debuut van de meeslepende verteller en Oostendse hotellier Gaston Duribreux (1903-1986).

Leonard Nolens

Letterenhuis verwerft archief

De dichter Leonard Nolens schenkt een aanzienlijk deel van zijn archief aan het Letterenhuis. Met de verzameling verwerft het Letterenhuis het archief van een van de belangrijkste levende Vlaamse dichters. 

Onderzoek

Op zoek naar een onderwerp voor je onderzoek? De rijke en verscheiden archiefcollectie van het Letterenhuis biedt heel wat mogelijkheden. Met een gloednieuwe onderzoeksgids helpen we je op weg.

Emiel van Hemeldonck, geboren verteller

door Rita Machiels

Emiel van Hemeldonck (1897-1981) was een geboren verteller – zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Zijn breed uitgewerkte streek- en historische romans en verhalen boeiden een groot publiek. Van Hemeldoncks archief in het Letterenhuis is nu geïnventariseerd en beschreven.

Dit najaar

Feit of fictie?

auteursgesprek over biofictie

  Een avond over biografische fictie met Steven Van Ammel, Charlotte Van den Broeck, Koen Peeters en Kristien Dieltiens.  
   

  Affiche Van den Vos Reynaerde

  Metamorfosen van een politieke vos

  Reynaertcolloquium

   Het Reynaertgenootschap en het ISLN / faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen organiseren een internationaal Reynaertcolloquium in het Letterenhuis.

   The Dead Ladies Show #8

   The Dead Ladies Show #10

   Een productie van Passa Porta & Gaea Schoeters
    don 21 december 2023 van 20:30 tot 22:30

   Het Letterenhuis presenteert in Arenberg de tiende editie van the Dead Ladies Show, een productie van auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta. The Dead Ladies Show is een sprankelend café chantant over opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

   Publicaties

   Zuurvrij 44

   Zuurvrij 44

   zomernummer 2023

   Het nieuwe nummer van ons Letterenhuisblad Zuurvrij is vers van de pers! Met verhalen over debuten, brieven, tekeningen en affiches. Gasten zijn Cordelia en Yousra Benfquih.

   Cover Zuurvrij 43

   Zuurvrij 43

   Winternummer 2022-23

   Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer. 

   Zacht Lawijd - de bronnen van de biograaf

   Zacht Lawijd 2023/2

   De nieuwe editie van ZACHT LAWIJD, waar biografen de mosterd halen

   Met een dik themanummer over de schrijversbiografie entert literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd de zomer van 2023. Het nummer heeft dezelfde titel en onderwerp als de studiedag in het Letterenhuis van 30 maart jl., De bronnen van de biografie, en bevat ook enkele van de lezingen van die dag.

   Wie verdient een biografie?

   Maria Rosseels, jaren 1960

   Heleen Debruyne over Maria Rosseels

   biografische schets

   Maria Rosseels, de vrouw achter het verkoopsucces Dood van een non en achter polemische artikels zoals ‘Moderne nonnen gevraagd’, was haar tijd ver vooruit. Heleen Debruyne dook in haar archieven en ontdekte dat Rosseels een prijs heeft betaald voor dat leven. ‘Ik heb een gezin gemist. Maar toen ik schreef kon het niet anders. Het was het een of het ander.’

   Nicole Van Goethem - café De Kat

   Nico Boon over Nicole Van Goethem

   biografische schets

   Ruim twintig meter archief: zoveel materiaal laat de frêle tekenares en scriptschrijver Nicole Van Goethem ons na. Nochtans beslaat haar oeuvre slechts drie animatiefilms van samen 24 minuten. Maar ze won wel een Oscar. Nico Boon zocht haar op verschillende plaatsen in haar thuisstad Antwerpen.

   JD Courtmans-Berchmans

   Kathleen Vereecken over J.D. Courtmans

   biografische schets

   Na een moeizame start en gedurende meer magere dan vette jaren, schreef Johanna-Desideria Courtmans-Berchmans onverzettelijk aan een lovenswaardig oeuvre. Al werd haar als vrouw niet de eer gegund die haar toekwam. Schrijfster Kathleen Vereecken luidt postuum de klokken voor ‘Mevrouw Courtmans’. 

   Voor groepen

   Depotbezoek

   groepsrondleidingen

   Een gids neemt jou en je groep mee voor een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.

   Atelierflat Jozef Peeters

   Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

   Podcasts

   Maurice Gilliams

   podcast

   Radiomaakster Gudrun De Geyter (VRT | Klara) maakte een vierdelige podcast over het leven van schrijver Maurice Gilliams. Met biografe Annette Portegies, schrijvers, kenners en vrienden van Gilliams én met de stem van Gilliams zelf.

   Stijn Streuvels

   radiodocumentaire

   Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.

   100 jaar Hubert Lampo

   zijn archief, een podcast en een wandeling

   In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.

   Meld je aan voor de nieuwsbrief