Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuis

Het geheugen van de Vlaamse literatuur

Biografiejaar

Het leven, een verhaal. Biografiejaar 2022 - 2023

Biografiejaar

Van september 2022 tot juni 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Niet te missen

Depotbezoek

instaprondleidingen | individuele bezoekers
    zat 18 februari 2023 van 14:30 tot 16:00
    Meer momenten
    zat 18 maart 2023 van 14:30 tot 16:00

Bezoek samen met een gids de geheime kamers van de Vlaamse literatuur en ontdek er 3,5 km archief. Verwacht je aan een zee van verhalen over schrijvers en hun leven!

De bronnen van de biograaf

Studiedag over de schrijversbiografie en de rol van bronnenmateriaal
    don 30 maart 2023 van 9:00 tot 18:00

Met het colloquium De bronnen van de biograaf op 30 maart 2023 wil het Letterenhuis in samenwerking met de VUB en Literatuur Vlaanderen de aandacht vestigen op wat bronnen te bieden hebben voor biografen – en voor welke uitdagingen ze hen stellen.

Vacature

Vacature Verantwoordelijke digitalisering

Depotbeheerder Letterenhuis

Vacature

Wil jij verantwoordelijk zijn voor het magazijnbeheer, de logistieke verplaatsingen van de collecties opvolgen en plannen uitwerken voor de toekomst? Ben je gedreven om onze collecties goed te bewaren? Dan zoeken we jou. Solliciteer vandaag nog! 

Dit voorjaar

Cover boek - Fleur Pierets - Heerlijk monster

Boeken op woensdag

Voorjaar 2023

Je maandelijkse afspraak met een schrijver in het Letterenhuis.

Peter Holvoet-Hanssen

Donderdagen van de Poëzie

Voorjaar 2023

Je maandelijkse afspraak met een dichter in het Letterenhuis. 

Uitgelicht

trash day

Trashday

Organiseer een digitale opruimdag

Is jouw werkruimte een rommeltje? Organiseer een Trashday! Een dag waarop je met de hele organisatie je archief ordent, vervolledigt of opruimt. Het project TRACKS helpt je verder in drie stappen.

Maurice Gilliams

Biografie & bloemlezing Maurice Gilliams

In september 2022 werd Weerspiegeld in een waterglas, de langverwachte biografie van schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) geschreven door Annette Portegies, gepresenteerd. Tegelijk verscheen ook een bloemlezing uit het werk van Gilliams, samengesteld door Leen Huet.

Duoportret van muziektheatermakers 'Teletext'

Unieke versie van 'De aftocht'

Naar het originele gedicht van Paul Van Ostaijen

Muziektheaterduo Teletext herwerkte het originele gedicht De Aftocht van Paul van Ostaijen. Dit leverde naast een single ook een videoclip op. In de expo 'BOEM! Paul Van Ostaijen in Berlijn' was de clip voor het eerst te zien.

Publicaties

Cover Zuurvrij 43

Zuurvrij 43

Winternummer 2022-23

Ook tijdens de wintermaanden biedt Zuurvrij archiefwarmte en literaire vitamine. Met in dit nummer verhalen over Jan van Aken, Alfred van Neste, Lon Landau, Jacques Mesnil en nog veel meer. 

Zuurvrij 42

Zuurvrij 42

Zomernummer 2022

Zomeren met Zuurvrij! Archief- en literatuurverhalen in een vrolijk en kleurrijk jasje.

Cover Zacht Lawijd nummer 3

Zacht Lawijd | najaar 2022

Nummer 3

Zacht Lawijd: levend, leesbaar en literair-historisch. Met ook in nummer 3 van dit jaar weer prachtige verhalen uit de Vlaamse en Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Voor groepen

Depotgeheimen

groepsrondleidingen

Een gids neemt jou en je groep mee voor een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.

Atelierflat Jozef Peeters

Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

Achter de schermen

Museum Letterenhuis

Letterenhuis krijgt opfrisbeurt

Vanaf 2 maart 2022

Het Letterenhuis krijgt een grote opfrisbeurt. Dit voorjaar worden zowel de permanente opstelling als de gevel van het pand aangepakt. 

Ontmanteling vaste opstelling

Ontmanteling van de vaste opstelling

Een hele klus!

Naar aanleiding van de ontmanteling van de vaste opstelling, worden de collectiestukken opgeborgen in het depot en wordt de ruimte opnieuw ingericht. Hoe gaat dat in zijn werk?

Update ontmanteling vast opstelling

Update: ontmanteling van de vaste opstelling

22/06/2022 | In maart gingen we van start met de ontmanteling van de vaste opstelling. De vele gepresenteerde collectiestukken worden gereinigd, verpakt, gedigitaliseerd en opgeborgen in het depot. Waar staan we ondertussen?

Lezen en luisteren

Maurice Gilliams

podcast

Radiomaakster Gudrun De Geyter (VRT | Klara) maakte een vierdelige podcast over het leven van schrijver Maurice Gilliams. Met biografe Annette Portegies, schrijvers, kenners en vrienden van Gilliams én met de stem van Gilliams zelf.

Stijn Streuvels

radiodocumentaire

Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.

100 jaar Hubert Lampo

zijn archief, een podcast en een wandeling

In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.

Online zijn we altijd open

Het Letterenhuis bij je thuis

Online altijd open

Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.

Online Letterenhuisloket

Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.

Digitale dienstverlening

Voor eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk via mail.

Meld je aan voor de nieuwsbrief