Overslaan en naar de inhoud gaan

Wees welkom in de nieuwe publieksruimte

In het Letterenhuis tref je mensen en organisaties met een groot hart voor het schrijven, literatuur en literair erfgoed. Bezoek de nieuwe publieksruimte voor prikkelende ontmoetingen, diepgravend onderzoek, ruimte om zelf te creëren, een thematische expo en literair experiment.

We beginnen aan een nieuw avontuur. De voorbije maanden transformeerden we een grote, lege ruimte op ons gelijkvloers tot een dynamische publieksruimte. Het Letterenhuis ontvangt bezoekers voortaan met een thema-expo en in een nieuwe leeszaal, workshop- en projectruimte, vergaderzaal, gedeelde kantoorruimte, co-creatieruimte en schrijfkamer. En er komen medebewoners! 

Thema-expo

In de thema-expo ‘Beginnen’ ontdek je verhalen van bekende en minder bekende schrijvers en kunstenaars, van nu en vroeger, en over hun prille begin. Samen met curatoren Bart Moeyaert, Fikry El Azzouzi, Lara Taveirne, Tom Naegels en Tülin Erkan kozen we verhalen uit het Letterenhuisarchief. De archiefstukken die deze verhalen vertellen, zie je in deze thema-expo in het Letterenhuis, op onze website kan je de bredere verhalen errond lezen. Je kan de thema-expo vrij bezoeken tijdens de openingsuren.

Lees hier meer over de thema-expo.

Medebewoners

Dankzij de nieuwe infrastructuur is er ruimte om ook andere organisaties die het schrijven en literair erfgoed een warm hart toedragen te verwelkomen. 

SchrijversAcademie aan het werk

SchrijversAcademie

De SchrijversAcademie is hét referentiepunt voor aspirant-schrijvers in Vlaanderen. In deze langlopende schrijfopleiding werken schrijvers toe naar een eerste publicatie. De lessen, workshops, lezingen, feedbackmomenten en presentaties vinden plaats in onder andere de workshop- en projectruimte, de vergaderruimtes en het auditorium.

VAV-congres in het Letterenhuis

Vlaamse Auteursvereniging vzw

Vlaamse Auteursvereniging vzw behartigt de belangen van literaire makers, tegelijk onze belangrijkste archiefvormers. VAV vestigt zich als medebewoner in de gedeelde kantoorruimte van de publieksruimte, waar literaire makers voortaan kunnen aankloppen voor advies en begeleiding.

Vonk & Zonen

VONK & Zonen vzw

De co-creatieruimte biedt onderdak aan De Verdieping van VONK & Zonen. Als literair productiehuis zet die organisatie in op de presentatie van nieuwe vormen van literatuur. De Verdieping is een traject waarbij gevorderde auteurs atelierruimte delen, intervisiemomenten houden en op vernieuwende projecten broeden. 

Ruimte gebruiken

Ook jij kan met jouw organisatie of initiatief deel uitmaken van dit ecosysteem. Zowel structureel als occasioneel gebruik van workshop- en projectruimte, vergaderruimte, gedeelde kantoorruimte en auditorium is mogelijk.

Meer weten? Bekijk onze ruimtes.

Nieuwe leeszaal

Onze nieuwe leeszaal staat open voor iedereen die archiefstukken wil inzien, onder deskundige begeleiding en toezicht. Reserveer je stukken en een leesplek vooraf, zodat we alles voor je kunnen voorbereiden. Houd er rekening mee dat voor sommige archiefstukken toestemming vereist is van de archiefvormers of hun erfgenamen. Regel dit voorafgaand aan je bezoek. Heb je hulp nodig bij je onderzoek? Onze medewerkers adviseren je met plezier. 

Meer info over de leeszaal vind je hier.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief