Hubert Lampo (1920-2006) studeerde voor leraar in Antwerpen en gaf tot 1944 les in een lagere school. Vervolgens ging hij aan de slag in het Archief en Museum voor Vlaams Cultuurleven (AMVC), de voorloper van het Letterenhuis. Daarna werkte hij als journalist en kunstcriticus. Lampo verleende zijn medewerking aan verschillende tijdschriften. Tussen 1972 en 1973 was hij voorzitter van de Vereniging voor Vlaamse Letterkundigen.
Lampo debuteerde als romancier in 1943 met de novelle Don Juan en de laatste nimf. Eerder in 1940 verscheen zijn novelle Middeleeuwsche kerstnovelle in het tijdschrift Vormen. Samen met Johan Daisne wordt Lampo beschouwd als de grondlegger van het magisch realisme in de Vlaamse literatuur. Op enkele romans na, kenmerkt dit genre zijn gehele, omvangrijke oeuvre. In zijn romans duiken magische droomelementen op in de alledaagse werkelijkheid. Hierbij putte Lampo uit inzichten uit de dieptepsychologie. Jungs archetype van de ‘anima’ (de zielsverwante) duikt als mystieke geliefde steeds op in Lampo’s werk. Ook in zijn essayistisch proza, zoals De zwanen van Stonehenge (1972), ging hij in op deze thematiek.
Lampo’s werk werd meermaals verfilmd, vertaald in een tiental talen en bekroond met verschillende prestigieuze literaire prijzen. In 1963 won hij bijvoorbeeld de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Verhalend Proza voor De Komst van Joachim Stiller (1960), dat als zijn belangrijkste werk wordt beschouwd, en voor veel jongeren in de jaren zestig en zeventig een cultboek was. In 1982 was hij zelfs kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hubert Lampo stierf in 2006.
Hubert Lampo bracht tijdens zijn leven zelf archief in het Archief en Museum van het Vlaams Cultuurleven (AMVC) binnen. Het overige archiefmateriaal kwam via zoon Jan Lampo, die ook archivaris is in het Letterenhuis, in permanente bruikleen in het Letterenhuis terecht. Het is een uitgebreid archief, met veel brieven, nieuwe handschriften, knipsels en persoonlijke documenten, dat Jan Lampo momenteel volop inventariseert en beschrijft. Op die manier zal in de toekomst een schat aan nieuwe informatie over Hubert Lampo beschikbaar zijn.