Wat is een literair archief?
Het Letterenhuis verzamelt, bewaart en ontsluit Vlaams literair archief, zowel fysiek als digitaal, van eind 18e eeuw tot vandaag. Onder literair archief verstaan we alle documenten die een literaire actor creëert, verzamelt en bewaart. Het gaat bijvoorbeeld om:
- digitale of papieren manuscripten, typoscripten en drukproeven
- persoonlijke briefwisseling en zakelijke correspondentie
- affiches en illustraties
- persoonlijke documenten, aantekeningen, agenda's en dagboeken
- bestuurlijke documenten en redactionele notities
- familiefoto's en ander beeldmateriaal
- websites, social media-accounts en blogs
- geluid- en beeldopnames
Welke archieven nemen we op?
De archieven van literaire actoren komen in aanmerking. Daaronder verstaan we individuen, organisaties en instellingen die zich bezighouden met 'woord en letteren'. Concreet kan het gaan om:
- schrijvers van proza, poëzie, theater, muziekteksten, essays en literaire kritiek
- literaire vertalers
- journalisten
- literaire tijdschriften, uitgeverijen en literaire organisaties
- organisatoren van literaire activiteiten en evenementen
Hierbij volgen we de ontwikkelingen in de sector en de samenleving. De term 'literaire actor' laat ruimte voor interpretatie, omdat er een grensgebied is tussen wat strikt 'literair' is, en wat aansluit bij andere kunsten en disciplines zoals theater, dans en muziek.
Ontdek onze huidige collectie.
Hoe draag ik mijn archief over?
Vermoed je dat jouw archief of archiefstukken een aanvulling zijn voor onze collectie? Neem zeker contact op met onze medewerkers. Samen schatten we in of we je archief kunnen opnemen of er verder onderzoek en een plaatsbezoek nodig zijn.
Bij een positieve inschatting sluiten we in samenwerking met jou een overdrachtsovereenkomst af en bespreken we het verdere verloop van de overdracht.
Alle vragen over archiefoverdracht zijn welkom op letterenhuis_verwerving@antwerpen.be.
Wat gebeurt er na de overdracht?
We herverpakken je archief om het goed te kunnen bewaren. Onze archivaris verwerkt het tot een overzichtelijke inventaris die raadpleegbaar is via ons collectieplatform.
Na de overdracht komt het archief officieel in het bezit van de stad Antwerpen. De auteursrechten blijven bij de rechthebbenden.
Archiefstukken inkijken doe je in onze leeszaal, na afspraak. Als het om archiefstukken met privacygevoelige informatie gaat, vragen we om schriftelijke toestemming, dit tot 70 jaar na het overlijden van de archiefvormer.
Zo maak je een afspraak voor de leeszaal.
Zichtbaarheid van je archief
Na inventarisatie is je archief raadpleegbaar via ons collectieplatform. Onderzoekers en geïnteresseerden kunnen je archief op die manier raadplegen. Recent verworven archieven vermelden we in ons halfjaarlijks literair blad Zuurvrij en in de online rubriek ervan. Ook via social media en andere kanalen brengen we het publiek op de hoogte van onze groeiende collectie.
We onderhouden ook contacten met scholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen om onze archieven onder de aandacht te brengen van onderzoekers en studenten. We nodigen regelmatig makers uit om in dialoog te gaan met onze archieven en collectie.
Bewaar je je archief liever zelf? Ontdek onze tips.