Overslaan en naar de inhoud gaan

Atelierflat Jozef Peeters

Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een intact gebleven driedimensionale schilderij en een heuse tijdmachine.

Wie was Jozef Peeters?

Jozef Peeters(1895-1960) was een van de eerste abstracte schilders van België. Hij organiseerde congressen, theoretiseerde over de moderne kunst en correspondeerde met de halve Europese avant-garde. Begin jaren twintig maakte hij met Michel Seuphor het tijdschrift Het Overzicht, iets later met E. du Perron het blad De Driehoek

Uniek erfgoed

Jozef Peeters beschilderde zijn kleine flat aan de Antwerpse de Gerlachekaai en ontwierp ook kasten, bedden en plafondlampen. Dochter Godelieve (1924-2009) waakte na haar vaders overlijden bijna vijftig jaar over dit unieke erfgoed, waar Paul van Ostaijen en de hele Antwerpse avant-garde over de vloer kwam. Ze legateerde het intussen beschermde interieur met alles erop en eraan aan stad Antwerpen.

Samenwerking

Het Letterenhuis, dat ook Jozef Peeters’ archief bewaart, zorgde er met de dienst Collectiebeleid/ Behoud & Beheer voor dat alle schilderingen, kunst- en gebruiksvoorwerpen in de flat weer in uitstekende conditie verkeren. 

Bezoek

De Atelierflat bezoeken is tijdelijk niet mogelijk. We houden je hier op de hoogte van bezoekmogelijkheden najaar 2024.

Rondleiding Jozef PeetersflatRondleiding Jozef Peetersflat

Foto's: ©frederikbeyens

Een virtueel kijkje nemen?

Klik op het groene punt om de tour te starten of bekijk de tour op beeldvullend formaat.

Documentaire 'In de schaduw van Jozef Peeters'

Wil je meer weten over deze bijzondere kunstenaar? In deze documentaire van Ritchie Vermeire komen verschillende mensen aan het woord, elk met hun verhaal over Jozef Peeters.

Meld je aan voor de nieuwsbrief