Overslaan en naar de inhoud gaan
Gilbert Verschooten

Verwerkt archief: Gilbert Verschooten

Stagiair Tijmen den Ouden ontsloot het archief van cinefiel Gilbert Verschooten

Maak kennis met het archief van deze auteur over filmgeschiedenis, en pleitbezorger voor de fantastische film.

Het archief

Niet veel mensen zullen Gilbert Verschooten (Merksem, 1946)  kennen, maar onze wervelende stagiair Tijmen ontdekte het archief van een gedreven auteur, cinefiel en promotor van de fantastische film. Verschooten was als jongeman even actief als dichter, maar het was zijn passie voor film die de overhand kreeg in zijn carrière.

In zijn archief vinden we het werkmateriaal van zijn dichterschap, met o.a. brieven met redacties, kritieken en onuitgegeven gedichten. Naast de dichtbundel Verbroken contact die in 1966 verscheen bij uitgeverij Die Poorte, publiceerde Gilbert Verschooten twee bundels in eigen beheer: Ik teken schaduw (1968) en Fragment van de leegte (1969). Verder was hij redacteur van de tijdschriften Rimschi (1969) en Impuls (1970) en verschenen zijn gedichten in diverse andere Vlaamse en Nederlandse (literaire) tijdschriften: Proeve, Nordlitt, Zenit, Kruispunt-Summier, Heibel, Bloknoot. Zijn gedichten werden geselecteerd voor de bloemlezingen van het tijdschrift Yang (1969–1972) en er verscheen werk van hem in Gedichte aus Flandern 1920-1970 van de vertaler Georg Hermanowski.

Maar zijn archief is vooral een onmisbare bron voor de Vlaamse filmgeschiedenis. In de jaren tachtig en negentig schreef hij voor de stichting Fantasy Film monografiën over vooraanstaande Belgische cineasten uit die tijd: Rob van Eyck (1985), Harry Kümel (1985), Raoul Servais (1986), Hugo Claus (1986), Patrick Conrad (1987), Guido Henderickx (1987), Robbe de Hert (1991) en Marc Didden (1992). Om deze brochures voor te bereiden verzamelde hij tal van foto’s, draaiboeken en filmscenario’s, onder meer van de verfilmingen van De komst van Joachim Stiller (1976), Malpertuis (1971), Eline Vere (1991), Monsieur Hawarden (1968), Het gezin van Paemel (1987) en Menuet (1982). De geluidsopnames van de interviews met deze cineasten zijn bewaard.

Maar onze stagiair werd vooral geënthousiasmeerd door alle sporen van Verschootens immer volhardende inzet om de fantastische film in een beter daglicht te stellen. Verschooten schreef voor Film (1968–1970) en SF-Magazine (1973–1975) alvorens hij zelf het eerste Nederlandstalige tijdschrift over de fantastische film: Fantoom maakte. In 1977 mocht hij een erediploma in ontvangst nemen tijdens SfanCon 8 (een jaarlijkse conventie voor fans van sciencefiction en fantasy, 1970–1986) in Gent voor zijn ijver op het gebied van de fantastische film.

Fantasy Film - Hugo Claus Fantasy Film - Rob Van Eyck Fantasy Film - Raoul Servais

Meer weten? 

Grasduin in de inventaris van het archief en lees de volgende Zuurvrij waarvoor Tijmen het artikel ‘Gilbert Verschooten of Het fantoom van de fantastische film’ schreef.

Stage lopen? 

Neem contact met ons op via lies.galle@antwerpen.be , en samen gaan we op zoek naar een fijn project. 

Stagiair Tijmen

Stagiair Tijmen ontdekt het archief van Gilbert Verschooten

Meld je aan voor de nieuwsbrief