Overslaan en naar de inhoud gaan

Optimistische woede

Literair collectief Fixdit on tour

Het Vlaams-Nederlands schrijverscollectief Fixdit presenteert dit najaar een manifest rond genderongelijkheid in de letteren. ‘Optimistische woede’ wordt voorgesteld tijdens een tournee met een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen. Met Gaea Schoeters, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. 


Individuele bezoekers

 

Fixdit

Het in 2020 opgerichte Vlaams-Nederlands schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.

Door o.a. een podcast over meesterwerken van vrouwen, een rubriek in de Nederlandse Boekengids, heruitgaves van opmerkelijke boeken, acties, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van vrouwelijke auteurs.

Fixdit is Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

 
Optimistische woede

Kwestie van tijd, hoor je vaak als het gaat om gendergelijkheid in de literatuur. Vrouwelijke auteurs zijn overal. Maar anno 2022 is de literaire canon nog altijd overwegend mannelijk (en wit), winnen vrouwen minder literaire prijzen en worden leeslijsten op scholen gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dat veranderen. Fixen. Vanuit optimisme en bondgenootschap. In een zinderend Manifest geven elf Fixdit-auteurs hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur. 
  
Met dit manifest in de hand brengen Fixdit-auteurs een prikkelend programma Zij dragen voor uit het manifest én uit eigen werk. Ook gaan ze met elkaar en met het publiek in gesprek over de thema’s uit het manifest. 

Programma

Fixdit brengt een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen. Fixdit-auteurs Gaea Schoeters, Manon Uphoff en Annelies Verbeke brengen eigen werk, maar gaan vooral ook in gesprek met elkaar én met het publiek.

In het Letterenhuis gaat dat gesprek over literaire canon, archieven en oeuvres, maar vooral ook over de schrijversbiografie. Helpt een biografie bij het onder de aandacht houden van een auteur? En waarom verschijnen er zo weinig biografieën van schrijfsters? Worden vrouwenlevens minder interessant bevonden? Of vinden we schrijfsters geen biografie waardig?

Praktisch 

  • Woensdag 12 oktober, 20 uur
  • In het auditorium van het Letterenhuis
  • Tickets: € 10 / 7 / 5 / 3 
  • Koop je ticket >
Manon Uphoff, Annelies Verbeke, Gaea Schoeters

Manon Uphoff, Annelies Verbeke (foto Alex Salinas), Gaea Schoeters (foto Sébastien Van Malleghem)

Meld je aan voor de nieuwsbrief