Overslaan en naar de inhoud gaan
Fixdit

Optimistische woede

Fixdit Tournee

Het Vlaams-Nederlands schrijverscollectief Fixdit presenteert dit najaar een manifest rond genderongelijkheid in de letteren. ‘Optimistische woede’ wordt voorgesteld tijdens een tournee met een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen.


Individuele bezoekers
    woe 12 oktober 2022, 20:00

 

Fixdit

Het in 2020 opgerichte Vlaams-Nederlands schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.

Door o.a. een podcast over meesterwerken van vrouwen, een rubriek in de Nederlandse Boekengids, heruitgaves van opmerkelijke boeken, acties, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van vrouwelijke auteurs.

Optimistische woede

Gendergelijkheid in de literatuur is anno 2022 nog altijd ver te zoeken. De literaire canon is overwegend mannelijk (en wit), vrouwelijke auteurs winnen minder literaire prijzen en leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dat veranderen. Fixen.
Vanuit optimistische woede en bondgenootschap geven elf Fixdit-auteurs hier hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur die ons in de weg zitten. En ze laten zien hoe makkelijk, zinvol en inspirerend het kan zijn om die woede om te zetten in actie.
Na het verschijnen van Optimistische woede in september 2022, gaat het collectief in het najaar op tournee langs boekhandels, festivals  en literaire podia in België en Nederland.

Optimistische woede - Fixdit

Programma

Fixdit brengt een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen. Fixdit-auteurs Gaea Schoeters, Manon Uphoff en Annelies Verbeke brengen eigen werk, maar gaan vooral ook in gesprek met elkaar én met het publiek.

In het Letterenhuis gaat dat gesprek over literaire canon, archieven en oeuvres, maar vooral ook over de schrijversbiografie. Helpt een biografie bij het onder de aandacht houden van een auteur? En waarom verschijnen er zo weinig biografieën van schrijfsters? Worden vrouwenlevens minder interessant bevonden? Of vinden we schrijfsters geen biografie waardig?

Praktisch 

  • Woensdag 12 oktober, 20 uur
  • In het auditorium van het Letterenhuis
  • Tickets: € 10 / 7 / 5 / 3 
  • Koop je ticket >
Elisabeth Marain, Lisbeth Hobert, Maja Panajotova, Mireille Cottenjé en Loeki Zvonik– 1979 foto: Rikkes Voss

Elisabeth Marain, Lisbeth Hobert, Maja Panajotova, Mireille Cottenjé en Loeki Zvonik– 1979 foto: Rikkes Voss

Meld je aan voor de nieuwsbrief