Overslaan en naar de inhoud gaan

Edit-a-thons jeugdliteratuur

schrijfsessies Wikipedia

Geef Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren een plek op Wikipedia. Samen met Iedereen Leest, Meemoo en Wikimedia organiseert het Letterenhuis twee edit-a-thons of gezamenlijke schrijfsessies. Zo schrijf je mee aan de meest gekende encyclopedie én zet je Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren in de kijker!

    zat 18 november 2023 van 10:00 tot 13:00
    Meer momenten
    woe 29 november 2023 van 14:00 tot 17:00

 

Wikipedia & jeugdliteratuur

Wikipedia is vaak een eerste stop als je online iets opzoekt. Dat geldt ook voor jeugdliteratuur. Wil je weten in welk jaar Bart Moeyaert laureaat werd van de Astrid Lindgren Memorial Award? Daarvoor kan je op Wikipedia terecht - het bekende platform is dan ook een geschikte partner om informatie over jeugdliteratuur nog breder toegankelijk te maken.
Op dit moment ontbreekt er echter nog veel info op Wikipedia over Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren. Zoek je bijvoorbeeld informatie over auteur Laïla Koubaa of over illustrator Charlotte Peys? Dan stuit je binnen Wikipedia op een rode link want die pagina’s bestaan (nog) niet. Daar willen we dus verandering in brengen, en jij kunt daarbij helpen!

Edit-a-thons

Daarom zijn er een aantal edit-a-thons: schrijfsessies waar geïnteresseerden samenkomen om ontbrekende auteursinformatie te verzamelen en op Wikipedia te plaatsen. Aan de start van de reeks ontdek je hoe Wikipedia werkt en welke schrijfregels er gehanteerd worden. Nadien kies je een jeugdauteur of illustrator, krijg je bronnenmateriaal en ga je aan de slag! Naast je enthousiasme heb je ook een eigen laptop of tablet nodig. 
 

Praktisch

  • sessie 1: zaterdag 18 november van 10 tot 13 uur, Letterenhuis (Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen)
  • sessie 2: woensdag 29 november van 14 tot 17 uur: Iedereen Leest (Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen)

Je kunt (gratis) deelnemen op de locatie van je voorkeur, en bent meer dan welkom om beide schrijfsessies mee te volgen. Elke sessie start met een introductie over Wikipedia, nadien ga je meteen aan de slag en krijg je persoonlijke begeleiding en feedback. Op 18 november krijg je een bijzondere rondleiding in het depot van het Letterenhuis, op 29 november kun je snuisteren in de unieke vakbibliotheek van Iedereen Leest. Breng wel je eigen laptop (met oplader) mee. Heb je geen laptop? Laat het ons weten via het inschrijfformulier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief