Overslaan en naar de inhoud gaan
Frank De Crits

Donderdagen van de Poëzie | najaar 2023

Met Sylvie Marie, Frank De Crits en Bart Moeyaert

Antwerpen Boekenstad trakteert je twee keer per maand op een boeiende poëziemiddag in het Letterenhuis en Bibliotheek Permeke. In het Letterenhuis polst Piet Piryns naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. Dit najaar nodigt hij Sylvie Marie, Frank De Crits en Bart Moeyaert uit. 

    don 19 oktober 2023 van 12:30 tot 13:30
    Meer momenten
    don 16 november 2023 van 12:30 tot 13:30

Sylvie Marie

14.09.2023

Sinds haar debuut in 2009 publiceerde Sylvie Marie (1984) al flink wat poëzie, die ondertussen regelmatig werd gebloemleesd, genomineerd en bekroond. Zojuist verscheen haar nieuwe dichtbundel Over pijn zingen. Ze post bijwijlen ook #gramgedichten op Instagram en Facebook: ‘cut-up-gedichten’ die ontstaan door knip- en plakwerk van bestaande teksten. In de bundel Hoog tijd voor een slokje wij vind je een uitgelezen selectie uit drie jaar knippen, puzzelen en plakken. De poëzie van Sylvie Marie vindt ook weerklank in het buitenland: haar werk is in meerdere talen vertaald en Marie is geregeld te gast op internationale poëziefestival zoals dat van Medellín, Colombia. Wie zijn de dichters van hier en elders die haar op weg helpen op haar poëzieparcours?

Frank De Crits

19.10.2023

Frank De Crits – die vorig jaar tachtig jaar werd – heeft tal van poëziesporen getrokken: hij was sterkhouder van de Middagen van de Poëzie in Brussel, stond mee aan de wieg van Het Beschrijf, vandaag Passa Porta, en maakt deel uit van het Brusselse stadsdichterscollectief. Zijn eerste gedichtenbundel verscheen in 1962. Zestig jaar later en een tiental bundels verder verscheen er een nieuwe bundel: ‘kleine grimmige gedichten’. Piet Piryns wandelt met Frank door zijn poëzietraject en polst de dichters die hem vormden.

Frank De Crits

Bart Moeyaert

16.11.2023

Het poëzie-oeuvre van Moeyaert is bescheiden, maar de bundels zijn een voor een publiekslievelingen. Dat heeft niet enkel te maken met de herkenbaarheid en toegankelijkheid maar vooral ook met de precisie en toewijding die Moeyaert in zijn gedichten legt. De gedichten zijn groots in hun kleinheid, zo ook in zijn laatste bundel ‘Helium’. Piet Piryns gaat op zoek naar analogieën bij de dichters die belangrijk zijn voor Moeyaert zelf.

Bart Moeyaert

Praktisch

  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • telkens van 12.30 tot 13.30 uur
  • gratis toegang

Meld je aan voor de nieuwsbrief