Overslaan en naar de inhoud gaan

Mimi Peetermans- archief met kostuum- en decorontwerpen

aanwinst oktober - december 2020

Mimi Peetermans verzorgde de kostumering en in sommige gevallen ook de scenografie van onnoemelijk veel toneel-, dans- en operaproducties.

Mimi Peetermans (1929–2014) begon in 1951, na haar opleiding tekenen en kunstgeschiedenis aan de Academie in Brussel en haar opleiding aan Studio Herman Teirlinck, als kostuumontwerpster in de Koninklijke Nederlands Schouwburg in Antwerpen. Ze zou daar 43 jaar in dienst blijven, en verzorgde de kostumering en in sommige gevallen ook de scenografie van tal van KNS-producties, zoals De Meeuw van Anton Tsjechov (1968), Elck wat wils van William Shakespeare (1973) en het middeleeuwse mysteriespel Elckerlyc van Pieter van Diest (1977).

Ook voor andere grote cultuurhuizen als het Vlaamse Schouwtoneel, het Nederlands Kamertoneel, het Reizend Volkstheater, de Koninklijke Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen verzorgde ze geregeld de scenografie en kostuums. Zo ook dit ontwerp voor het personage Mae West uit Grand Hôtel (1976–1977), een choreografie van de Antwerpse danseres, choreografe en pedagoge Jeanne Brabants (1920–2014). De soliste Frieda Brijs (1950) vertolkte in de originele opvoering van 1977 de Amerikaanse filmheldin Mae West. Ook het bejubelde decor van deze productie, die uitgroeide tot een van de favorieten van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, is van Peetermans.

Naast haar werk als ontwerpster was Mimi Peetermans docente kostuumgeschiedenis en esthetica aan verschillende scholen. Bij het publiek is ze bekend als ‘Tante Ria’, een van de co-presentatrices van de kinderprogramma’s van ‘Nonkel Bob’ in de jaren vijftig en zestig.  

Meld je aan voor de nieuwsbrief