In juli kunnen bezoekers terecht in de hal van het Letterenhuis voor een mini-expo overZuurvrij. Dat is het literaire magazine met berichten uit het archief van het Letterenhuis. Het magazine viert zijn tiende verjaardag en brengt tegelijkertijd zijn twintigste nummer uit.
Tien jaar Zuurvrij
Al tien jaar lang maakt het Letterenhuis Zuurvrij, een blad vol boeiende en amusante verhalen over de Vlaamse literatuur en literair Vlaanderen, over literair archief en literair erfgoed. Vertrekpunt voor de bijdragen is steeds de collectie van het Letterenhuis. Berichten over nieuwe aanwinsten en lopend onderzoek worden uitbundig geïllustreerd met foto’s, handschriften en affiches. Telkens is er ruimte voor een gastschrijver en enkele intermezzo’s van cartooniste Cordelia.
Om de zes maanden valt een nummer in de brievenbus bij een schare trouwe fans. De eerste vijf nummers zijn ondertussen echte collectors items. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van Zuurvrij, kunnen bezoekers in de hal van het Letterenhuis genieten van een decennium Zuurvrij tijdens de maand juli.
Twintigste editie Zuurvrij
Zuurvrij viert zijn tiende verjaardag met een twintigste editie van maar liefst 116 bladzijden. Speciaal voor deze editie nodigde het Letterenhuis twee gastauteurs uit: de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen en de van oorsprong Irakese dichter Baban, die sinds zijn verblijf in de PEN-flat ook een fan is van het Letterenhuis. Beide poëten schrijven over onze omgang met cultureel erfgoed wat leidt tot mooie stads- en keldergezichten.
Ook zijn er drie onderzoekers te gast in Zuurvrij: Manu van der Aa brengt verslag uit over zijn onderzoek naar culturele meubelontwerper Paul-Gustave van Hecke (1887-1967). Christel van Damme verdiept zich in de briefwisseling tussen de Antwerpse stadshistoricus Floris Prims (1882-1954) en Jozef Muls (1882-1963), kunsthistoricus en conservator van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Bert van Raemdonck tot slot schrijft over censuur en correspondenties in verband met het tijdschrift Van Nu en Straks (1893-1901).
Zuurvrij 20 brengt verder: fanmail en andere brieven van Gust Gils (1924-2002) en Stefan Themerson (1910-1988), het meesterwerk van Jean du Parc (1900-1954) – dat er niet kwam, het eerste gedichtenschrift van Geert Pijnenburg (1896-1980), een nieuwe redactie voor het literaire tijdschrift Yang en affiches en andere ontwerpen van Rob Buytaert (1936) wiens professionele archief sinds kort in het Letterenhuis berust. Tot slot biedt Marc Somers een ruime selectie uit de vele nieuwe aanwinsten van het Letterenhuis.
Abonnement op Zuurvrij
De twintigste aflevering van Zuurvrij is ook de eerste van een nieuwe tweejaarlijkse abonnementsperiode van vier nummers. Wie een abonnement neemt op Zuurvrij krijgt niet alleen het archiefblad twee keer per jaar in de bus maar wordt ook op de hoogte gehouden van de activiteiten van het Letterenhuis en krijgt een uitnodiging op de openingen van tentoonstellingen. Met een abonnement van 20 euro steunen geïnteresseerden ook meteen het Letterenhuis in de zorg voor het Vlaamse literaire erfgoed.
Praktisch
10 jaar Zuurvrij
- Van 14 juli tot 4 augustus 2011
- Open van 10 tot 17 uur – gesloten op maandag
- In de hal van het Letterenhuis - toegang gratis
Zuurvrij
- Verschijnt twee keer per jaar, in juni en december
- Nummer 20 is het begin van een tweejaarlijkse abonnementsperiode van 4 nummers
- Prijs abonnement: 20 euro