Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Lawijd!

Het nieuwe nummer van literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd (2022/3) staat op punt van verschijnen. Met teksten over August Vermeylen, C.O. Jellema, Lucebert en Sonja Prins, en een terugblik van Marc Reugebrink op zijn polemiek met C.O. Jellema.

Luceberts schildersgerei

Luceberts schildergerei

Het toneel van de zee. August Vermeylen en De Panne

Twee vrienden, de laatste roman van August Vermeylen (1872-1945), uit 1943, speelt zich grotendeels af in De Panne, waar de auteur zelf een villa had. Hans Vandevoorde vertelt waarom Vermeylen voor de kustplaats koos en wat die keuze voor zijn werk betekende.

Villa van August Vermeylen

Villa van August Vermeylen 

Twist en tweestrijd. C.O. Jellema als polemisch criticus

Dichter en vertaler C.O. Jellema (1936-2003) manifesteerde zich in de jaren tachtig als recensent én polemist. Een kritische briefwisseling inspireerde Jellema tot het formuleren van zijn poëticale opvattingen. Gerben Wynia zet de feiten op een rijtje en Marc Reugebrink blikt terug op zijn polemiek met Jellema.

Jellema door Gerrit Serné

C.O. Jellema door Gerrit Serné 

‘ik wil heel Afrika aan den spiegel vertellen’ – Zuiverheid, mystiek en erotiek in de vroege poëzie van Lucebert

De mens als broodkruimel op de rok van het universum. Marleen Slooff belicht aan de hand van enkele, merendeels niet eerder besproken gedichten van Lucebert (1924-1994) een aantal thema’s die in het vroege werk van de dichter een sleutelrol spelen.

Lucebert aan het werk

In de rubriek ‘De Dingen’ stelt Bertram Mourits dit keer de schilderkar van Lucebert in het Literatuurmuseum voor.

Verstrikt in het verleden. De onvoltooide familiegeschiedenis van Sonja Prins

In 1987 begon dichter, schrijver en uitgever Sonja Prins (1912-2009) aan een essay over haar werkzaamheden voor drie linkse tijdschriften. Loranne Davelaar laat zien hoe dit project uitmondde in een – nooit verschenen – driedelige cultuurgeschiedenis van Europa die uiteindelijk zelfs moest beginnen in het stenen tijdperk.

Eerste editie waarin Prins als secretaresse wordt genoemd

Eerste editie waarin Prins als secretaresse wordt genoemd

Meld je aan voor de nieuwsbrief