De nalatenschap van Angèle Manteay bestaat uit tal van foto’s, documenten en briefwisseling. Het belangrijkste item is de correspondentie tussen Angèle Manteau en de elf jaar oudere François Closset, met wie Manteau in 1936 getrouwd was. De pas verworven nalatenschap betekent een waardevolle aanvulling op het uitgeversarchief van de NV Manteau dat in 1971 werd overgedragen aan het Letterenhuis.
De nalatenschap van uitgeefster Angèle Manteau bevat ruim 140 handgeschreven persoonlijke brieven die de periode 1943-1944 beslaan. De meeste brieven situeren zich in de periode dat François Closset, echtgenoot van Manteau, omwille van zijn maçonnieke achtergrond ondergedoken leefde in Dinant en Bierbeek. Closset schreef aan zijn echtgenote veelvuldig en uitgebreid over de oorlogstoestanden. De brieven geven dan ook een beeld van de dagelijkse zorgen in oorlogstijd zoals de zoektocht naar de schaarse tabak en aardappelen, het moeizame postverkeer en de geruchten over een mogelijke “débarquement en Hollande” .
Uit de brieven blijkt ook dat Closset destijds een belangrijke stempel gedrukt heeft op de fondsvorming binnen de uitgeverij. Zo nam de hoogleraar uit Luik het initiatief tot de Basis-Reeks waarin opstellen verschenen van zijn collega-vrijmetselaars over onderwijs, wetenschappelijke kwesties en actuele vraagstukken. Deze non-fictiereeks kende een groot succes.
Behalve dat de uitvoerige briefwisseling een beeld schetst van het reilen en zeilen bij de uitgeverij Manteau en de Franstalige zusteronderneming Lumière, het literaire leven en de oorlog, toont het de relatie tussen geliefden en zakenpartners Closset en zijn ‘Nounou’. Evenzeer onthullen de brieven hoe Closset aankeek tegen literaire mannen van naam en faam, zoals Maurice Roelants en Raymond Herreman, beiden fondsauteur bij het Brusselse uitgeefhuis van zijn echtgenote.
Het uitgeversarchief van de NV Manteau werd in 1971 overgedragen aan het Letterenhuis. Nadien werd het archief verschillende malen aangevuld met schenkingen van Manteau’s opvolgers. Deze nalatenschap betekent een waardevolle aanvulling op het omvangrijke bedrijfsarchief.