Overslaan en naar de inhoud gaan

Lon Landau (1910-1945)

Lon Landau was de eerste professionele decor-en kostuumontwerper in Vlaanderen. 

In de jaren dertig volgde hij lessen aan de Academie voor Schone Kunsten en kreeg hij privéles van Herman Teirlinck op de kunstschool van La Cambre in Brussel, wat een goede basis voor zijn theateropvattingen legde. Vanaf het seizoen 1935-1936 was hij verbonden aan de Koninklijke Nederlandsche Schouwburg in Antwerpen, geleid door Joris Diels.

Zijn ontwerpen vallen op door hun moderniteit en met name zijn kostuumontwerptekeningen zijn zeer waardevol. Ze tonen de personages ten voeten uit en weerspiegelen hun specifieke karaktertrekken. Ze zijn getekend met veel oog voor detail, kleur en gevoel voor de materialiteit van de gebruikte stoffen en materialen.

Het leven van de kunstenaar kende een tragisch einde. Omwille van zijn Joodse afkomst kon Landau tijdens Tweede Wereldoorlog niet langer werken voor de KNS. Tijdens de oorlogsjaren was Landau actief in het communistische verzet en leefde hij ondergedoken in Brussel. Op 22 februari 1943 werd hij gearresteerd en naar Kazerne Dossin in Mechelen overgebracht, waar hij ruim een jaar verbleef. Op 4 april 1944 werd Landau op transport naar Auschwitz gezet. Hij maakte de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen op 15 april 1945 nog mee, maar bezweek diezelfde dag aan buiktyfus.
 

Lon Landau vandaag

De Academie voor Schone Kunsten eert het werk door de jaarlijkse Prijs Lon Landau. Die wordt uitgereikt aan de masterstudent Kostuumontwerp die zich onderscheidt op het vlak van scenografie. Het belang van Landau voor het theater in Vlaanderen en de professionalisering van kostuum-en decorontwerp wordt met deze prijs onderstreept.

Het Letterenhuis bewaart ongeveer 130 tekeningen van hem. Deze onlangs beschreven en gedigitaliseerde collectie is indrukwekkend, én belangwekkend. Naast de 130 ontwerpen is in de collectie van het Letterenhuis slechts een handvol foto’s van Landau te vinden (in het archief van actrice Jet Naessens) en één brief (aan Herman Teirlinck). Een echt archief van Landau bewaart het Letterenhuis dus niet. 

 

Meer over leven en werk van Landau lees je in een interview met documentairemaakster Nina Landau.
 

Meld je aan voor de nieuwsbrief