Overslaan en naar de inhoud gaan

Archief van DASTheater

Een veertigtal archiefdozen vol met archiefstukken van het theatergezelschap DASTheater kwamen in de richting van het Letterenhuis. Het Gentse gezelschap bestond van 2001 tot 2006. Daarna ging DASTheater over in Compagnie Cecilia.

DAS, da’s van Johan Dehollander, Stef Ampe en Arne Sierens. Zij leenden de initialen van hun achternamen aan het Gentse theatergezelschap, dat in 2001 door hen werd opgericht.

Hoewel het gezelschap stukken maakten die zowel in Vlaanderen als in het buitenland succesvol waren, kregen de stichters in 2005 slecht nieuws van toenmalig Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit). De toegekende subsidies voor 2006 en 2007 zouden slechts de helft van de jaren ervoor bedragen. Dat maakte het voor DASTheater onmogelijk om hun werking nog te kunnen verderzetten. Vanaf 1 januari 2006 werd het theatergezelschap officieel opgedoekt. Op de grondvesten van DASTheater ontstond later Compagnie Cecilia, van Arne Sierens, Marijke Pinoy en Johan Heldenbergh.

43 archiefdozen, oftewel bijna vijf strekkende meter; zoveel bedraagt het archief van DASTheater. In een eerste luik van het archief geven jaarverslagen inzicht in de manier waarop DASTheater als organisatie functioneerde. De bezettingsgraad van elke voorstellingsavond wordt zo zorgvuldig in kaart gebracht, net als het financiële plaatje.

Een tweede luik is een erg diverse verzameling van archiefmateriaal: van productiedossiers tot promostickers, van verzamelde recensies tot podiumopstellingen. Het materiaal is netjes geordend per toneelstuk en geeft een inkijk in het artistieke en technische reilen en zeilen van een opvoering.

DASTheater bracht steevast originele stukken, die zowel in Vlaanderen als in het buitenland furore maakten. Vooral in Franstalig België en Frankrijk was de belangstelling groot. In de zomer van 2005 mocht DASTheater zelfs op de planken van het Festival van Avignon staan, met het stuk Marie Eternelle Consolation.

Die buitenlandse missie van het theatergezelschap wordt ook weerspiegeld in het archief. Heel wat stukken kregen een Franstalige herwerking, waarvan de scripts bewaard zijn. Uiteraard zijn ook de programmaboekjes aangepast aan het nieuwe publiek, zoals Maria Eeuwigdurende Bijstand / Marie Eternelle Consolation.

Het archief van DASTheater wordt met veel zorg verwerkt en ontsloten. Na de verwerking zal het archief, op afspraak, raadpleegbaar zijn in de leeszaal van het Letterenhuis.

Praktisch

De leeszaal van het Letterenhuis is alleen na afspraak te bezoeken, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, van 9:30-12:30 en 13:30-16:30. Een afspraak kan gemaakt worden via mail naar letterenhuis_leeszaal@antwerpen.be of op het nummer +32 3 222 93 20. Voor meer informatie zie: https://www.letterenhuis.be/nl/pagina/leeszaal-open-op-afspraak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief