Overslaan en naar de inhoud gaan
Stijn Streuvels in Het Lijsternest

Het uitzicht der dingen

Podcast

Jonge schrijvers en illustratoren lieten zich door het leven en het oeuvre van Streuvels inspireren. Hoe dat in zijn werk ging, vertellen de makers en Gerda Dendooven, een van de ambassadeurs van het project, zelf. (Her)beluister hier de podcast. 

Het uitzicht der dingen

Nulla dies sine linea – geen dag zonder een regel te schrijven – was de lijfspreuk van Stijn Streuvels. Het Collectief van de Letterzetter van de openbare bibliotheek van Kortrijk en Streuvelshuis Het Lijsternest sloegen de handen in elkaar om jonge schrijvers en illustratoren aan het werk te zetten. Het project kreeg als titel Het uitzicht der dingen. Elke zondag een lijn.

Zeven schrijvers, acht illustratoren

De jonge schrijvers lieten zich inspireren door Streuvels om een nieuwe tekst (proza/poëzie/slam) te schrijven waarin het werk van Streuvels weerkaatst. Daarnaast schreven ze ook een essayistische tekst over de figuur, de persoon of het karakter van Stijn Streuvels. De publicatie werd geïllustreerd door acht jonge talentvolle illustratoren.

Schrijvers en illustratoren werden in hun maakproces begeleid door schrijfster Anneleen Van Offel (tot 2022 de Letterzetter van Kortrijk), illustrator Gerda Dendooven en journalist-auteur Joost Devriesere.

Willem Moreel en Alice SpinoyJoke De Kerpel en Hans Depelchin

 

Podcast

Een gesprek over het project met ambassadeur Gerda Dendooven, én enkele van de makers die hun werk presenteren. Je ontdekt hoe illustratoren Klaas De BaereXavier Truant en Willem Moreel, en schrijvers Alice SpinoyJoke De Kerpel en Hans Depelchin aan het werk gingen en waartoe Streuvels hen inspireerde.

 

Letterenhuis · Podcast 'Het uitzicht der dingen'

Publicatie

Het uitzicht der dingen. Elke zondag een lijn

  • Teksten van Anneleen Van Offel, Alice Spinoy, Hans Depelchin, Joke De Kerpel, Laura Nollet, Loeke Vanhoutteghem, Martijn Verhelt, Salma Nachi, Joost Devriesere en Thomas Jacques.
  • Illustraties van Gerda Dendooven, Flore Deman, Klaas De Baere, Lara Jakoba Breine, Larissa Viaene, Toon Delanote, Willem Moreel, Shanna Coppens en Xavier Truant.
  • Te koop in het Letterenhuis, € 12

 

De zinspreuk ‘Nulla Dies sine Linea’ heb ik al vroeg en van in mijn eerste jonge tijd in praktijk gebracht – lang voor er bij mij aan boeken schrijven gedacht werd; ik deed het in vorm van aantekeningen op een zakagenda, waar elke dag opgeschreven werd: de stand van het weer, de groei der gewassen, de bewerking op het veld, de gelezen boeken, de ontvangen of geschreven brieven, gebeurtenissen buiten- of binnenshuis, bezoeken, uitgangen, en ook wel: gemoedsstemmingen en gewaarwordingen van intieme aard.

- Stijn Streuvels, Ingooigem 

Meld je aan voor de nieuwsbrief