Overslaan en naar de inhoud gaan
The Dead Ladies Show

The Dead Ladies Show # 7

Een productie van Passa Porta & Gaea Schoeters

Het Letterenhuis presenteert in Arenberg de zevende editie van de Dead Ladies Show, een productie van auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta. De Dead Ladies Show is een sprankelend café chantant over opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.


Individuele bezoekers

met Alicja Gescinska over Barabara Skarga, Gerda Dendooven over Tove Jansson, Nico Boon over Nicole van Goetem / zang: Annelies Van Gramberen met liederen van Clara Schumann en Barbara Strozzi / piano: Lies Colman / presentatie: Gaea Schoeters

Dead Ladies Show # 7

Deze keer brengen theatermaker Nico Boon, auteur en filosofe Alicja Gescinska en auteur en tekenares Gerda Dendooven hulde aan het leven en werk van de Vlaamse tekenares en animator Nicole Van Goethem, de Poolse filosofe Barbara Skarga en de Finse schrijfster en (strip)tekenares Tove Jansson. Sopraan Annelies Van Gramberen en pianiste Lies Colman brengen liederen van Clara Schumann en Barbara Strozzi.

Onterecht vergeten vrouwen

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubamn, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden, maar in Stanley's schaduw bleven of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega's, maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Auteur Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Tussen en na de drie lecture-performances vertolkt een zangeres, onder begeleiding van pianiste Lies Colman, liederen van grandes dames van weleer. De bijhorende Dead Ladies Song werd geschreven door componiste Annelies Van Parys op woorden van Gaea Schoeters in een vertaling van Rona Kennedy.

Line-up

Gaea Schoeters

Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de veelgeprezen roman Trofee en het prentenboek (N)Iets, dat ze samen met Gerda Dendooven maakte. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Gaea Schoeters

Nico Boon

Boon is docent, auteur en theatermaker. Voor zijn theaterwerk kiest hij tegenwoordig voor een intieme(re) aanpak met voorstellingen die hij schrijft én speelt. Zijn voorstelling Komt op/Gaat af werd in 2019 genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs en werd in het Duits en Engels vertaald. In het seizoen 21-22 maakte hij de voorstellingen 21.02.2021 en Zwanen. Aan LUCA School of Arts in Leuven coördineert hij de masteropleiding Writing For Performance. En hij is een van de trekkers van De Leesclub, een groeiende groep enthousiastelingen die theaterteksten leest en analyseert.

Nico Boon

Foto Nico Boon © Alexia Geysen

Gerda Dendooven

Dendooven is tekenaar en schrijver. Veel van haar boeken werden theaterstukken en ze maakt ook regelmatig live beelden bij concerten of literaire voorstellingen. In 2021 tekende ze live bij de opvoering van Peer Gynt door het Brussels Philharmonic Orchestra. Samen met Mauro Pawlowski en Fikry El Azzouzi vormt ze Trio El Azzouzi. Dendooven heeft een heel herkenbare tekenstijl, dankzij de humor en menselijkheid, maar ook door een expressieve dynamiek en overdrijvingen, vaak geïnspireerd door de Vlaamse experssionisten.

Gerda Dendooven

Foto Gerda Dendooven © Carmen Devos

Alicja Gescinska

Gescinska is een Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Ze schreef verschillende boeken over filosofische onderwerpen, waaronder De verovering van de vrijheid, Thuis in muziek en Intussen komen mensen om. Haar debuutroman Een soort van liefde won de Debuutprijs in 2017. Ze maakt voor Canvas het filosofische programma Wanderlust en in 2021 verscheen haar eerste dichtbundel, Trojaanse gedachten. In 2022 kwam haar theatermonoloog Apate spreekt uit, zowel als boek als op de bühne. Sinds 2019 is ze directeur van de filosofieafdeling van de University of Buckingham.

Alicja Gescinska

Annelies Van Gramberen

Sopraan Van Gramberen zingt in zeer uiteenlopende genres en stijlen: lied, oratorium en opera. Van middeleeuws tot hedendaags repertoire. Als freelance soliste was zo o.a. al te horen bij Rosas, Opera Ballet Vlaanderen, Muziektheater Transparant, Deschonecompanie, Casco Phil, K L A N G en meer. Als soliste toert ze de wereld rond, optredend in gelauwerde producties, en wordt ze al jaren lovend ontvangen in de pers.

Annelies Van Gramberen

Lies Colman

Colman is een pianiste die houdt van uitdagingen. Zowel academisch als artistiek. Ze speelt solistisch, als kamermuzikante en liedpianiste, performt, onderzoekt, doceert en bedenkt. Het liefst beweegt ze zich op de grens tussen klassiek en hedendaags, tussen muziek en andere disciplines, tussen kunst en sociale wetenschap, zowel op als naast het podium. Ze is lide van de artistieke directie aan het Conservatorium van Antwerpen en vult wat rest van haar vrije tijd met het schrijven aan haar doctoraat, sporten en het entertainen van haar zonen en kat.

Lies Colman

Foto Lies Colman ©Patrick de Corte

Praktisch

  • Letterenhuis presenteert in Arenberg (Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen)
  • woensdag 4 mei 2022, 20.30 uur
  • tickets: € 15 / € 12 
  • een productie van Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta

Meld je aan voor de nieuwsbrief